Search
Close this search box.

Koroški avtorici prejeli posebno priznanje na izboru za najboljšo samozaložniško knjigo

JSKD in revija Mentor sta razglasila zmagovalce natečaja za najboljšo leposlovno knjigo, izdano v samozaložbi leta 2019. Posebno priznanje na omenjenem natečaju sta prejeli tudi dve koroški avtorici Irena P. Beguš za knjigo Prepišno ter Nataša Zupanc za knjigo Oblečena v kente.

Revija Mentor, ki že vrsto let deluje v okviru Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, redno razpisuje natečaj za najboljšo leposlovno knjigo, izdano v samozaložbi, letos z letnico 2019. Natečaj je namenjen vsem avtorjem, ki sami izdajo pesniško zbirko, prozo, zbirko dramskih besedil, otroška besedila, zbornike … Za knjige napisane v slovenščini tudi sami v celoti krijejo stroške izdaje.

Na JSKD pojasnijo, da se je letos na natečaj prijavilo več avtorjev kot lani, 33 jih je poslalo svoje samozaložniške knjige v presojo in izbor. “Žal nam je situacija s korono preprečila, da bi se komisija lahko sestala pravočasno in v živo, ” povedo pri JSKD ter pojasnijo, da sta člana komisije v sestavi pesnika, prevajalca, urednika in kantavtorja mag. Mateja Krajnca ter urednice revije Mentor in producentke za literarno dejavnost Barbare Rigler  določila izbor med izpostavljene knjižne naslove, izdane v letu 2019.

Matej Kranjc je povedal: “Tudi letos smo z zanimanjem pobrskali med bogato bero samozaložniških knjig in bili prijetno presenečeni. Naš izbor ni nikakršna kristalna krogla, ki bi nam omogočala lahko izbiro presežnega gradiva; v precep smo vzeli vse knjige, ki so prispele na natečaj, in precep je imel precej dela. Na koncu smo literarno preznojeni, a zadovoljni, iz brente izdvojili nekaj presežkov, ki si še posebej zaslužijo ime samozaložniške knjige leta.”

Rezultati natečaja:

  • Zmagovalka med proznimi besedili je knjiga z naslovom Mož z napako (Ravni Dol, 2019), avtor Ivan Šega.  
  • Zmagovalka med pesniškimi besedili je knjiga Robovi življenja (Celje, 2019), avtorica Nuša Ilovar.
  • Zmagovalka med besedili za otroke je slikanica Zajčje dogodivščine (Gorica, 2019), avtorica Mira Sušić, ilustracije Danila Komjanc.  
  • Zmagovalec med zborniki je knjiga 100 kolumen 62.469 besed o Šaleški dolini podolgem in počez (Velenje, 2019),  avtor Bojan Pavšek.  

Posebna priznanja:

Pri reviji Mentor so se odločili, da letos izrečejo še posebna priznanja trem izbranim knjigam. Za svojo žlahtno in duhovito narečno govorico si priznanje zagotovo zasluži Irena P. Beguš s knjigo Prepišno, prav tako je zanimiva potopisna knjiga  z besedo in fotografijami Nataše Zupanc z naslovom Oblečena v kente, s katero lahko v teh časih brez strahu popotujete po pokrajinah besed, medtem ko je mladinska pripoved Mašenka Petre Brecelj v dotični kategoriji izmed prispelih knjig zagotovo najbolj prepričljiva, jezikovno spretna in likovno urejena,” so pojasnili.

FOTO: JSKD

VIR: JSKD

Dogodki

JSKD in revija Mentor sta razglasila zmagovalce natečaja za najboljšo leposlovno knjigo, izdano v samozaložbi leta 2019. Posebno priznanje na omenjenem natečaju sta prejeli tudi dve koroški avtorici Irena P. Beguš za knjigo Prepišno ter Nataša Zupanc za knjigo Oblečena v kente.