Search
Close this search box.

Policisti jutri pričenjajo s preventivno akcijo

Jutri se bo začela preventivna akcija za večjo varnost pešcev Bodi viden – bodi previden, ki bo trajala do 18. oktobra 2020. V omenjenem času bodo policisti preverjali pravilno ravnanje voznikov in pešcev. Namen akcije je opozoriti na varnost te najbolj ranljive skupine udeležencev v prometu. Največ nesreč z udeležbo pešcev se zgodi prav v jesenskih in zimskih mesecih, ko so dnevi krajši, vidljivost slabša, ceste pa zaradi vremenskih razmer spolzke, sporoča Agencija za varnost prometa.

Poostreni nadzori predvsem v bližini prehodov za pešce

Policisti bomo v tem času izvajali krajše poostrene nadzore tam, kjer je največja problematika varnosti pešcev, predvsem v bližini prehodov za pešce. Pri tem bodo pozorni tako na spoštovanje predpisov s strani voznikov motornih vozil in morebitne kršitve, kot so na primer izsiljevanje prednosti pešcem na zaznamovanih prehodih za pešce ter na spoštovanje predpisov s strani pešcev (nošenje odsevnih teles, pravilna stran hoje, varno prečkanje vozišč itd.).

Policisti bodo pešce tudi opozarjali na varno udeležbo v cestnem prometu in jim razdelili nekaj odsevnih teles za njihovo večjo vidnost.

Pešci, poskrbite za svojo vidnost, vozniki, pazite nanje

Pešci, upoštevajte cestnoprometna pravila in uporabljajte prometne površine, namenjene pešcem. Med hojo ne uporabljajte mobilnega telefona. Ob slabši vidljivosti in ponoči obvezno uporabljajte odsevna telesa za večjo vidnost oziroma svetilko, ki oddaja belo svetlobo. Raba odsevnih teles vam lahko v temi in mraku reši življenje! Učenci prvega in drugega razreda osnovne šole morajo na poti v šolo in iz nje okoli vratu nositi tudi rumeno rutico,” opozarjajo na spletni strani Agencije za varnost prometa ter dodajajo: “Vozniki, vozite previdno in pazite na ranljivejše udeležence, še posebej na območju prehodov za pešce in na območjih, kjer se lahko pričakuje prisotnost pešcev.”

Letos varnost pešcev nekoliko boljša kot lani

Po podatkih Agencije za varnost prometa se je stanje na področju varnosti pešcev v letošnjem letu v primerjavi z enakim lanskim obdobjem izboljšalo. “Manj pešcev je bilo udeleženih v prometnih nesrečah, prav tako pa so se zmanjšale posledice. Še vedno pa ostaja najpogostejši vzrok za prometne nesreče z udeležbo pešcev neupoštevanje pravil o prednosti, pri prometnih nesrečah s hujšimi posledicami pa nepravilnosti s strani pešcev.”

Navajajo še, da so med najpogostejšimi kršitvami v prvih devetih mesecih letošnjega leta so kršitve, povezane z nepravilnim ravnanjem pešcev. Takšnih je bilo 2.770 (v enakem obdobju lani 3.352). Sledijo kršitve neupoštevanja rdeče luči, teh je bilo letos 915, v enakem obdobju lani pa 1.123.

VIR: policija.si

Dogodki