Search
Close this search box.

Kaj se bo na pustni torek dogajalo na Koroškem in bližnji okolici?

Sicer je pustovanje na Koroškem doseglo vrhunec v soboto in nedeljo, ko so po večini krajev potekali številni pustni karnevali in pustne povorke, ki so bile tudi letos dobro obiskane, čeprav maškaram ni bilo potrebno odganjati zime, je bilo veselo po vseh krajih na Koroškem. Nič manj veselo pa ne bo niti danes, ko je pustni torek.

Ponekod na Koroškem bodo danes nadaljevali s pustnim rajanjem, ki ga bodo sklenili s pokopom oziroma sežigom pusta, ki simbolično ponazarja smrt zime. V nekaterih krajih imajo s slamo ali žaganjem nagačenega Pusta, ki pa potem pokopljejo, zažgejo, ali vržejo v vodo. S čimer dokončno odženejo zimo in pozdravijo prihod pomladi.

Nekateri pa bodo pustni torek izkoristili za vleko in prodajo »ploha« neporočenim parom. Včasih so ga prodajali le dekletom, danes pa se vse pogosteje zgodi, da se morajo zanj odkupiti tudi fantje, običajno pa ploh dobijo »koruzniki« oziroma neporočeni pari.

Ravne na Koroškem

  • Vrtec Ravne, enota Solzice vabi vse krajane in otroke, ki vrtca ne obiskujejo, da se jim pridružite na pustni povorki. Zbor je ob 10. uri pred enoto Solzice, od koder se boste v spremstvu kurentov odpravili okrog naselja Čečovje. Sežig starke Zime bo ob pustnem rajanju sledil na travnati površini pred enoto Solzice. »Pridružite se nam, zabavno bo,« so še sporočili iz Vrtca Ravne.
  • Prav tako pa bodo na Ravnah po Trgu in okolici rajali in preganjali letošnjo milo zimo v družbi kurentov iz vseh vetrov. Pridružite se jim lahko ob 12:00. Z njimi bodo po mestnem jedru zvončkljali tudi mlajši kurenti.

Radlje ob Dravi

  • Od 9.30 naprej vabljeni na pustno rajanje na ploščad pred MKC Radlje ob Dravi. Ob slabem vremenu bo rajanje v prostorih MKC Radlje ob Dravi.

Graška Gora

Za zaključek pustnega dogajanja v občinah Slovenj Gradec, Mislinja in Velenje se lahko, na povabilo KD Graška Gora, ob 15. udeležite že 19. pokopa pusta in tekmovanja ekip iz omenjenih občin v šaljivih pustnih igrah za prehodni pustni pokal na Graški gori. Tradicionalno srečanje organizira Spotur Slovenj Gradec, na njem pa bo najprej na programu predstavitev organiziranih pustnih mask in vozov, nakar bo potekalo tekmovanje ekip iz Slovenj Gradca, Velenja in Mislinje v šaljivih pustnih igrah. Prisluhnili boste lahko pustni kroniki, žalnemu govoru in si ogledali sežig pusta v spremstvu častne straže, pustne pogrebne službe in graškogorskega škofa ter se za konec udeležili pustne sedmine. Vstopnine ni.

Velenje

Lahko pa se pridružite tudi zabavnemu pustnemu rajanju v Velenju. Povorka bo ob 16.30 krenila s Titovega trga proti Rdeči dvorani. Vse otroške maske v povorki bodo nagrajene s krofom. V Rdeči dvorani se bo pustno rajanje nadaljevalo v družbi glasbe 2-party, najizvirnejše družinske maske pa bodo tudi nagrajene. Vstop je prost.

Dogodki