Search
Close this search box.

Po incidentu na prevaljski šoli učitelj izrazil obžalovanje

Včeraj je družbeno omrežje Facebook preplavilo »globoko« sporočilo enega izmed osmošolcev OŠ Franja Goloba Prevalje, v katerem se je odločil javnosti sporočiti in jo seznaniti z dogajanjem na omenjeni šoli oziroma v osmem razredu, kjer se mu po njegovih besedah sošolci posmehujejo in ga zbadajo ter žalijo zaradi vonja. Kar je nam potrdila tudi njegova mama, ki je nad dogajanjem ogorčena. Zadeva je šla tako daleč, da ni ostalo zgolj pri žaljivkah otrok, ampak naj bi bil v dogajanje vpleten tudi učitelj, situacijo pa zdaj rešuje ravnateljica. Po neuradnih informacijah naj ne bi šlo za osamljen primer.

»Nujno sporočilo imam … Jaz se nikoli tako ne oglašam na Facebooku, ampak to kar se je danes zgodilo pa moram povedati …« je na začetku zapisal razočaran osnovnošolec in dodal: »Naj kar takoj povem, da me sošolci že kar nekaj časa zbadajo zaradi mojega vonja … pravijo da smrdim, se ne tuširam, se parfumiram, da zakrijem smrad itd … Ampak sem se vsem njihovim žaljivkam smejal, ker sem pač mislil, da je hec. No danes se je pripetilo nekaj tako groznega, da sem šel k ravnateljici in me je za danes poslala domov.«

V nadaljevanju je pojasnil, da je v šolo prišel sicer malenkost pozno, ampak mu je pravočasno uspelo priti pred učilnico za zgodovino. »Ko sem prišel, so me v prvi sekundi preplavili neprijetni komentarji, da sem smrduh in da se zaradi mene učitelji pritožujejo, da vedno, ko vstopijo v učilnico, kjer je 8. C, grozno smrdi (kar je res).«

Po besedah učenca je kmalu za njim prišel tudi učitelj zgodovine, ki mu je menda z resnim glasom dejal, da naj ostane zunaj. »Vsi so se smejali, tudi jaz, ker sem mislil, da je to spet ena od učiteljevih šal. Omenjeni učenec je, kot je povedal, ostal pred razredom, počakal kakšno minuto, nakar se je odločil, da je vprašal učitelja, ali se lahko vrne v razred. Na kar je sledilo razočaranje. »Učitelj je prišel do mene, me povohal, se obrnil in rekel: “Vi niste normalni” in zapro vrata. Vsi so se spet nasmejali, jaz sem zunaj čakal še približno 2 minuti, nakar je prišel učitelj in mi rekel: “Glej jaz tega ne bom vohal, pojdi k ravnateljici in jo vprašaj, če lahko prideš v razred, če pa ne, pa ne!”

»Po tem sem se nehal smejati. Čakal sem zunaj še približno 5 minut in se počasi zavedal, da misli resno … Šel sem na stranišče zraven učilnice in si obrisal oči, saj sem imel malo solzne … Potem sem šel h gospe ravnateljici in bruhnil v jok, tako da me je že srce bolelo … Z gospo ravnateljico sem se pogovoril in ji povedal celotno zgodbo, nakar mi je rekla, da lahko grem domov, če želim po 1. uri, in naj pokličem mamo, da naj me pride iskat …« je zapis zaključil osnovnošolec.

Težava naj bi bila po besedah njegove mame v vonju mehčalca. Učitelj naj bi ji dejal, da ga moti ta vonj, da je premočan in da je lahko kdo nanj tudi alergičen. Mama je nad njegovimi besedami ogorčena. Kot je še dejala, bo zadevo predala tudi pristojnemu inšpektoratu, saj se ji zdi dejanje pedagoškega delavca nedopustno.

Vprašanje glede omenjenega dogodka smo po elektronski pošti naslovili tudi na ravnateljico šole gospo Miro Hancman, ki je nam danes poslala pisno sporočilo, v katerem navaja, da je z zadevo seznanjena in jo rešuje.

»Dogodek se je zgodil v četrtek, 10. 10. 2019, 1. šolsko uro. Učenec mi je prišel povedat, da ga je učitelj napotil k meni z namenom, da presodim, ali lahko gre v učilnico. Učenec mi je opisal dogodek in o dogodku, ki ga je kasneje objavil tudi na Facebooku, sva se tudi pogovorila. Med samim pogovorom se je učenec pomiril, a je povedal, da se ne želi vrniti v razred. Dovolila sem mu, da gre domov,« je v pisnem odgovoru za naš medij pojasnila ravnateljica prevaljske šole, gospa Mira Hancman.

»Preden sem se uspela o dogodku pogovoriti z učiteljem in o tem obvestiti učenčevo mamo, je le-ta že prišla v šolo. Pri pogovoru samem je bil prisoten tudi učitelj, ki je mami opisal dogodek. Njegova izjava se je ujemala z izjavo učenca. Učitelj je po pogovoru izrazil obžalovanje in se mami opravičil. Mama je opravičilo sprejela,« še dodaja ravnateljica.

Hancmanova je v sporočilu tudi zapisala, da je po nastalem dogodku izvedla naslednje postopke: razgovor z učiteljem, pedagoško oddelčno konferenco, uro oddelčne skupnosti in obvestila predsednika Sveta staršev. Ostali postopki pa so po njenih besedah še v teku.

Dogodki