Search
Close this search box.

Minister Cigler Kralj v Mislinji in na Ravnah podpisal sporazum o gradnji domov za starejše (VIDEO in FOTO)

Minister za delo Janez Cigler Kralj se danes mudi na Koroškem. V Mislinji si je ogledal parcelo, kjer bo zgrajen nov dom za starejše, na Ravnah je sopodpisal sporazum o gradnji doma starejših v okviru devet milijonov evrov vredne naložbe v center KO-RA, v Črni pa bo sopodpisal sporazum o gradnji bivalne enote v okviru CUDV Črna.

VIDEO: Izjava ministra Janeza Ciglerja Kralja ob obisku Raven na Koroškem

Po desetih letih načrtovanja so na Ravnah na Koroškem danes z ministrom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janezom Ciglerjem Kraljem podpisali sporazum za gradnjo novega doma starostnikov, ki bo del centra skupnostnih storitev KO-RA.

Center KO-RA bodo po načrtih do konca leta 2022 zgradili v treh fazah v naselju Javornik na Ravnah na Koroškem in vanj vključili tudi obnovo dvorca Javornik. Nosilec projekta gradnje centra KO-RA je Koroški dom starostnikov iz Črneč v občini Dravograd, ki že ima enoto doma starejših v Slovenj Gradcu.

VIDEO: Izjava dr. Tomaža Rožena

Temeljni kamen za začetek naložbe v center KO-RA bodo položili prihodnji teden v četrtek, prva faza, vredna 1,4 milijona evrov, pa predvideva zagotovitev prostora za dnevne in začasne namestitve. V drugi fazi bodo zagotovili mesta, ki jih bodo prenesli iz doma v Črnečah, tretja faza pa predvideva izgradnjo dodatnih namestitev, tako da bo imel center ob zaključku gradnje okoli 90 postelj, je po današnjem podpisu sporazuma povedal direktor Koroškega doma starostnikov Srečko Mlačnik.

VIDEO: Izjava direktorja Koroškega doma starostnikov Srečka Mlačnika

Vrednost celotne naložbe v izgradnjo centra KO-RA je ocenjena na devet milijonov evrov, še dodatna dva milijona evrov pa so ocenjena vlaganja v preureditev doma v Črnečah. V Črnečah bodo namreč dom nekoliko preuredili, tako da bodo zmanjšali število sob z več posteljami na več sob z manj posteljami in število postelj z zdajšnjih 263 po napovedih zmanjšali na 250.

Že nekaj časa so sredstva za prvo fazo naložbe v center KO-RA zagotovljena, za preostala potrebna sredstva pa bo Koroški dom starostnikov moral še kandidirati na razpisih. Za preureditev doma v Črnečah bi lahko kandidiral na razpisu za sredstva mehanizma ReactEU, za izgradnjo druge in tretje faze centra KO-RA pa je minister Cigler Kralj danes dejal, da bi lahko to pokrili ali iz integralnega dela proračuna ali iz sredstev sklada za okrevanje in odpornost, ko bodo na voljo.

VIDEO: Izjave o viru financiranja in časovnem planu

Poleg tega po ministrovih besedah zelo pozorno delajo tudi nastavke, da bodo lahko določena sredstva črpali tudi iz večletne finančne perspektive. Znano je že, da bodo iz teh virov financirani predvsem projekti deinstitucionalizacije.

Občina Ravne na Koroškem je za gradnjo centra skupnostnih storitev KO-RA namenila zemljišče. Današnji podpis sporazuma je za občino po besedah župana Tomaža Rožena velik dan, z naložbo pa bodo rešili tudi “pomembno kulturno dediščino”, saj bo del skupnih funkcionalnih prostorov centra KO-RA urejen v obnovljenem dvorcu Javornik.

Pozno popoldne bo minister z ekipo obiskal še Črno na Koroškem, kjer bo v Centru za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV) Črna na Koroškem skupaj z direktorico Daljo Pečovnik in županjo Občine Črna na Koroškem Romano Lesjak podpisal sporazum o gradnji bivalne enote za otroke in mladostnike z motnjami v duševnem razvoju v okviru CUDV Črna.

Izgradnja bivalne enote je del skupno 7,2 milijona evrov vrednega projekta deinstitucionalizacije CUDV Črna, v okviru katerega je predvidena gradnja 13 stanovanjskih enot v šestih občinah, od tega največ, to je štiri, v ravenski občini. “Mislim, da je vizija s temi investicijami malo bolj svetla in ponosen sem, da lahko Koroški pomagamo tudi na takšen način delati korake naprej v standardu oskrbe najranljivejših,” je v izjavi med drugim dejal minister.

FOTOGALERIJA

Dogodki

Minister za delo Janez Cigler Kralj se danes mudi na Koroškem. V Mislinji si je ogledal parcelo, kjer bo zgrajen nov dom za starejše, na Ravnah je sopodpisal sporazum o gradnji doma starejših v okviru devet milijonov evrov vredne naložbe v center KO-RA, v Črni pa bo sopodpisal sporazum o gradnji bivalne enote v okviru CUDV Črna.