Dobro počutje: “Red pač mora bit”

Že prejšnji teden smo govorili o dejavnikih, ki nam konstanto kradejo čas. Čeprav nas to jezi, le redko naredimo kaj v smeri, da bi bila naša organizacija dneva boljša.  Verjetno zato, ker še vseeno nekako uspemo preživeti iz dneva v dan, brez da bi zaznali drastične posledice, ki jih z neurejeno dnevno rutino ustvarjamo telesu (na zunaj in znotraj).

Ko me kdo vpraša, kje bi bil vzrok za slabo počutje ki trenutno pesti to osebo, najprej vedno vprašam: »Kako pa kaj izgleda tvoj dan?« Ajurveda, kot najstarejši medicinski sistem na svetu, že skoraj 5000 let uči, da je dnevna rutina ena ključnih lastnosti za popolno počutje v lastnem telesu. Morda si oseba, ki ima rada nestalen urnik, oseba, ki ima rada tako ali drugače stresno življenje. Povsem verjetno in lahko ti povem, da sem bila tudi sama zelo dolgo takšna. Ko pa sem ugotovila, kako zelo si škodim, sem svoje življenje zasnovala drugače. Dejstvo je, da naše telo obožuje rutino. Vsaka sprememba ga lahko zmede in to vpliva na tvoje počutje in zdravje.

Kakšne so posledice dnevne rutine na tvoje počutje, telo, zdravje?

 

  1. Odpravlja stres in zmedo na vseh področjih v življenju. Kaj ne bi bilo lepo, če ne bi rabili vsake pol ure razmišljati, česa bi se lotili? Kaj je tisti trenutek najbolj pomembno? Da ne bi delali treh stvari hkrati? Dejstvo je, da smo bolj umirjeni in hkrati bolj produktivni, če se načrtovana lotimo ene stvari naenkrat.

 

  1. Prebava se ojača. To pomeni, da si z ustrezno prehrano (ki jo predhodno seveda načrtujemo) uspemo v svojem telesu zagotoviti redno izločanje hormonov, encimov ter občutimo reden apetit z enakomernimi presledki. Naše telo bo tako samo vedelo, kdaj je ura 13.00 in je čas za kosilo.

 

  1. Odvečni kilogrami se stopijo. Saj vsi vemo, da celodnevno grizljanje tega in onega ne pripomore ravno k zdravi telesni teži? Če poskrbimo, da telesu zagotovimo redne obroke, da med obroki čas preživljamo kvalitetno in produktivno ter se odpravljamo spat ob pravi uri, se telo tega ritma navadi. Nič več ne hrepeni po vmesnih prigrizkih, dovolj spanca pa prav tako poskrbi za uravnavanje telesne teže.

 

  1. Nič več nespečnosti. Tako kot lahko telo navadimo jesti vsak dan ob istem času, tako ga lahko navadimo tudi spati ob isti uri. Ker bo naš dan aktiven, vnos hrane pravilen, bodo hormoni stresa zvečer dovolj nizko, da bomo spali kot dojenčki.

 

  1. Strupi iz telesa se izločijo. Strupi se nalagajo zaradi različnih vzrokov. Običajno so posledica neredne prehrane, primanjkovanja spanja, preveč stresa – zdaj je najbrž že jasno, kako je vse skupaj povezano, kajne? Spomladanski detox tako sploh ne bo več potreben, če bomo za razstrupljanje skrbeli z dnevno rutino, preko celega leta.

 

  1. Koncentracija pri delu, študiju je boljša. Telo je zaradi dnevne rutine lahkotno, prav tako pa so jasne tudi naše misli. To nam bo omogočilo, da se lažje zberemo, osredotočimo na nalogo in jo kar se da uspešno dokončamo.

 

  1. Pomlajuje. Tole pa skoraj tako radi slišimo, kot izgubljanje odvečne teže, kajne? Vsi vemo, da je pospešeno staranje posledica porušenih hormonov, kar si »pridelamo« ravno s slabimi spalnimi, prehranjevalnimi, rekreacijskimi navadami. Znotraj nas nam je prav vsem jasno, da kreme proti staranju ne morejo čudežno pomagati proti kaotičnemu načinu življenja. Vrelec mladosti, moramo z zdravimi navadami ustvariti kar sami.

 

Seveda bi lahko naštevali učinke še iz vseh drugih možnih vidikov. Vendar se mi zdi bolj pomembno, da vemo, da je čisto vsak od nas svet zase, kar pomeni, da enaka dnevna rutina ne bo vplivala enako dobro name, kot vpliva npr. nate. Odkar sem si sama uredila dnevno rutino po ayurvedi, sem za sabo pustila marsikatero težavo, tako zdravstveno, organizacijsko itn. Običajno se ljudje lovijo pri ustvarjanju dnevne rutine. Zagotovo to ni seznam, ki ga napišeš, kot listek za v trgovino. Najbolje je obiskati ayurvedskega svetovalca, ki nam zna svetovati točno, kaj, kje, kako, je nekaj dobro za nas. Naša naloga pa je, da načrtu, skrbno pripravljenemu samo za nas, čim natančneje sledimo. Če imaš vprašanje glede ajurvedske dnevne rutine, mi lahko pišeš na barbara@pureayur.si in z veseljem ti bom odgovorila.

Vedno pravim – majhni koraki, veliki rezultati. Zakaj ne bi torej že danes npr. poskusili iti spat ob »normalni« uri? Če potem to uspešno ponavljamo dan za dnem – odlično, prvo navadno smo že osvojili. Tako lahko navade dodajamo eno za drugo in si počasi spreminjamo življenje na bolje. Zagotovo se splača.

Več iz istega kraja