Za zaščito najmlajših izdelali “čebelarsko” zaščitno masko

coronavirus-5088470_1280
Fotografija je simbolična.

Občinski štab Civilne zaščite (CZ) Ajdovščina je v preteklih tednih iskal rešitev, kako bi pred okužbo z novim koronavirusom zaščitili tudi najmanjše otroke. Domači podjetniki so stopili skupaj in izdelali masko po vzoru čebelarske maske, ki bo v prihodnjih dneh že na voljo v obeh zdravstvenih domovih.

Poveljnik občinskega štaba CZ Ajdovščina Igor Benko je za STA povedal, da je zaščitna maska namenjena le v zdravstvenih domovih pri zdravstvenih pregledih za otroke, za katere bo zdravnik presodil, da jo potrebujejo. Sicer je le za enkratno uporabo, starši pa jo bodo lahko po želji odnesli tudi domov.

“Zdravniki se bodo na podlagi strokovne presoje v triažnem oddelku odločili, ali morajo otroci glede na znake, ki jih izkazujejo, masko pri pregledu nositi ali ne,” je povedal Benko.

Maska je namenjena otrokom do starosti dveh let, izdelana je iz istega materiala kot zaščitne maske WaM1, ki so jih v ajdovski občini izdelali za svoje občane. Narejena je v obliki klobučka, otroka pa bo ščitil na sprednjem delu vizir in pred usti in nosom zaščitna tkanina. Doslej so izdelali 1500 kosov mask za malčke v različnih barvah.

“Z izdelavo tovrstne maske smo poiskali ustrezno rešitev za otroke, ki siceršnjih oblik mask ne morejo uporabljati. Sedaj smo izdelali dovolj zaščitnih mask za zdravstvena domova v Ajdovščini in Vipavi, rešitev pa bomo z veseljem delili tudi z drugimi, ki bi potrebovali tovrstne zaščitne maske,” je še dejal Benko.

V ajdovskem občinskem štabu CZ so vse od začetka razglasitve epidemije v Sloveniji iskali in našli rešitve za izzive ob pomanjkanju zaščitne opreme. Tako so sami izdelali masko WaM1 in jih vsakemu gospodinjstvu v občini zagotovili po deset. Zagotovili so tudi dovolj zaščitnih vizirjev, natisnjenih na printerjih 3D, razdelili pa so jih uporabnikom v zdravstvenem domu, domovih starejših občanov, gasilcem in ostalim službam, katerih zaposleni bi lahko dnevno prišli v stik z okuženimi z novim koronavirusom.

Dogodki

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Več iz istega kraja