WHO: Bogate države naj namesto cepljenja otrok cepivo namenijo revnejšim državam

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je opozorila, da bo drugo leto pandemije covida-19 veliko bolj smrtonosno kot je bilo prvo, in pozvala bogate države, naj namesto cepljenja otrok cepivo proti covidu-19 namenijo revnejšim državam.
FOTO: Aljaž Uršej

Trenutno je državam z nizkimi dohodki na voljo le 0,3 odstotka svetovne zaloge cepiv, je opozoril generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Zaradi pomanjkanja cepiv v mnogih revnih državah proti covidu-19 niso bili cepljeni niti zdravstveni delavci, je opozoril, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“Na poti smo, da bo drugo leto te pandemije veliko bolj smrtonosno kot prvo,” je dejal Tedros in dodal: “Razumem, zakaj nekatere države želijo cepiti otroke in mladostnike, toda na tej točki jih pozivam, naj ponovno razmislijo in namesto tega cepivo darujejo pobudi Covax.”

Cilj mednarodne pobude Covax, pri kateri ima WHO vodilno vlogo, je pravična globalna distribucija cepiv.

Tedros že več mesecev opozarja na cepilni nacionalizem, ki bo po njegovih opozorilih pandemijo podaljšal, in na neravnotežje pri distribuciji cepiv proti covidu-19 med bogatimi in revnimi državami.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.