V Nemčiji več otrok prejelo napačno cepivo proti covidu-19

Več otrok v zvezni deželi Severno Porenje - Vestfalija v Nemčiji je bilo v nedeljo pomotoma cepljenih s cepivom proti covidu-19 podjetja Moderna, ki še ni bilo odobreno za njihovo starostno skupino, so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočili lokalni uradniki.

V cepilnem centru v okrožju Olpe v nemški zvezni deželi Severno Porenje – Vestfalija je več otrok prejelo cepivo podjetja Moderna, čeprav je bilo za otroke doslej odobreno le cepivo podjetij Pfizer in BioNTech.

Starše smo nemudoma obvestili o dogodku,” so po poročanju dpa sporočili iz okrožja Olpe. V pogovoru z direktorjem centra za cepljenje so namreč izvedeli, da za otroke med 5. in 12. letom starosti cepivo Moderne še ni bilo odobreno s strani Evropske agencije za zdravila (Ema).

Ob odhodu iz cepilnega centra pri otrocih sicer niso opazili nobenih težav, kljub temu pa so dogodek na zahtevo staršev prijavili policiji. Števila vpletenih otrok niso razkrili, poroča dpa.

Center bo napako enega od zaposlenih izkoristil kot priložnost za pregled vseh postopkov pri cepljenju, predvsem v primeru cepljenja otrok. “Če bomo odkrili še kak podoben primer, bodo starši o tem obveščeni,” so zatrdili.

Ema je novembra prižgala zeleno luč za cepivo Pfizer/BioNTech za otroke od 5. leta starosti naprej. To je tudi prvo in zaenkrat edino cepivo v EU, ki je bilo odobreno za mlajše od 12 let. Otroci sicer prejmejo le tretjino odmerka za odrasle.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije