V Italiji decembra predvideno cepljenje mlajših otrok proti covidu. V Kostariki cepljenje obvezno za mlajše od 18 let

Italija namerava decembra začeti proti covidu-19 cepititudi otroke, stare od pet do enajst let. "Upam, da bomo lahko začeli decembra, takoj ko bo Evropska agencija za zdravila izdala dovoljenje," je povedal minister za zdravje Roberto Speranza v pogovoru za današnjo izdajo časnika Corriere della Sera.
FOTO: Aljaž Uršej

Pri tem upajo na pomoč otroških zdravnikov pri komunikaciji z družinami, je dejal v pogovoru, ki ga povzema avstrijska tiskovna agencija APA.

Italijanska vlada upa, da bodo cepili vsaj polovico od skupno 3,2 milijona otrok v starostni skupini od pet do enajst let v državi. “V starostni skupini od 12 do 19 let je cepljenih 70 odstotkov otrok, pri mlajših bi lahko dosegli 50 odstotkov,” je dejal Speranza.

Italija bo po napovedih tudi okrepila prizadevanja za tretji odmerek cepiva proti covidu-19. Trenutno z njim cepijo starejše od 60 let, doslej ga je prejelo 2,4 milijona Italijanov. Prihodnji teden naj bi vlada odločila, ali bodo s tretjim odmerkom cepili tudi mlajše od 60 let, še poroča APA.

Podsekretar z italijanskega zdravstvenega ministrstva Pierpaolo Sileri je izključil možnost, da bi cepljenje proti covidu-19 v Italiji postalo obvezno za širšo javnost. Zaenkrat je obvezno za zaposlene v zdravstvu in domovih za starejše.

Od sredine oktobra velja v državi pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani) za vse zaposlene, tako v zasebnem kot javnem sektorju.

V Kostariki cepljenje proti covidu-19 obvezno za mlajše od 18 let

Kostariki bo cepljenje proti covidu-19 obvezno za otroke in najstnike, ki so mlajši od 18 let, je v pete sporočilo kostariško ministrstvo za zdravje. V državi je za otroke že obvezno cepljenje proti noricam in otroški paralizi. Od leta 2017 je na tem seznamu tudi cepljenje proti humanim virusom papiloma (HPV), poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Glede obveznega cepljenje proti covidu-19 za mlajše od 18 let je kostariško ministrstvo za zdravje še sporočilo, da so tako starši kot vzgojno osebje in pristojne oblasti dolžni poskrbeti, da bodo mladoletni v ustreznem času tudi cepljeni. Cepljenje za mlajše od 12 let naj bi sicer začeli prihodnje leto.

V Kostariki je doslej vsaj en odmerek cepiva proti covidu-19 prejelo 73 odstotkov najstnikov, starih od 12 do 19 let. V državi je proti covidu-19 polno cepljenih 54 odstotkov prebivalcev.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.