V Avstriji s ponedeljkom zaprtje države za necepljene proti covidu-19. V Nemčiji presegli mejnik pet milijonov okužb s koronavirusom

V Avstriji v boju proti četrtemu valu pandemije s ponedeljkom za necepljene proti covidu-19 uvajajo zaprtje države, je po sestanku z glavarji zveznih dežel sporočil kancler Alexander Schallenberg. To pomeni, da bodo necepljeni lahko svoj dom zapustili le za nujne opravke, obisk pri zdravniku in odhod na delo, poročajo tuje tiskovne agencije.

“Stanje je resno. (…) Odločitev smo sprejeli s težkim srcem, a je žal nujna,” je dejal Schallenberg. Poudaril je, da je v državi ključno zagotoviti višjo stopnjo precepljenosti.

Če bo stopnja cepljenja takšna, kot je, se bomo še naprej vrteli v začaranem krogu,” je dodal. Precepljenost v Avstriji je trenutno relativno nizka, polno cepljenih je le 65 odstotkov prebivalcev, kar je že v petek Schallenberg označil kot “sramotno nizko”.

Odločitev o zaprtju bo sprva veljala deset dni, zadeva pa približno dva milijona ljudi, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Dostop do javnih krajev bodo od ponedeljka tako imeli le tisti, ki bodo imeli dokazilo o cepljenju ali prebolelosti covida-19, ne pa tudi tisti, ki so zgolj testirani. Kdor ni cepljen, bo lahko svoj dom zapustil le zaradi nujnih opravkov, odhoda v službo, za sprehod ali obisk zdravnika. Novi ukrepi pa ne bodo veljali za šole, kjer bo pouk ob testiranju potekal kot doslej, je zagotovil Schallenberg.

Omejitve, ki so lani veljale za vse, bodo zdaj torej veljale le za tiste, ki niso cepljeni. Splošnega “lockdowna” in s tem solidarnosti z necepljenimi pa tokrat ne bo in ga ne sme biti, je že v petek ob napovedi ukrepa poudaril avstrijski kancler. Necepljeni ne bodo preložili odgovornosti na cepljene, je dodal.

Policija načrtuje posebne patrulje, ki bodo nadzorovale spoštovanje predpisov. Tisti, ki bodo kršili ukrepe, tvegajo kazen 500 evrov, tisti, ki bodo zavrnili sodelovanje pri nadzoru spoštovanja ukrepov, pa 1450 evrov kazni, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Cilj novih ukrepov je povečati pripravljenost za cepljenje in zmanjšati socialne stike za približno 30 odstotkov, je dejal zdravstveni minister Wolfgang Mückstein.

Necepljeni so se že doslej soočali s strogimi omejitvami, ki so začele veljati v začetku novembra. Na delovnem mestu je veljalo pravilo 3G oziroma PCT, v javnem življenju pa pravilo 2G oziroma PC.

V Avstriji število okužb z novim koronavirusom v zadnjih dneh hitro narašča. Sedemdnevna stopnja okužb na 100.000 prebivalcev v Avstriji se je povečala na približno 815. Med necepljenimi je sedemdnevna stopnja okužb na 100.000 prebivalcev več kot 1700.

V Nemčiji presegli mejnik pet milijonov okužb s koronavirusom

Nemčija je v minulih 24 urah potrdila 33.498 novih okužb z novim koronavirusom, so danes sporočili z inštituta Roberta Kocha (RKI). Skupno število primerov okužb je v državi tako danes preseglo pet milijonov. Sedemdnevna stopnja incidence na 100.000 prebivalcev je dosegla 289,0, kar je nov rekord, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V Nemčiji so od začetka pandemije zabeležili 5.021.469 primerov okužbe z novim koronavirusom. Medtem se v državi nevarno krepi tudi pritisk na bolnišnice, poroča dpa.

Politiki in predstavniki zdravstva opozarjajo Nemce, da jih lahko zaradi velikega števila novih primerov okužbe čakajo težki tedni. Politični voditelji se bodo sestali v četrtek, da bi določili, kako bodo posodobili svoj pristop v boju proti pandemiji covida-19.

Nekatere zvezne dežele protikoronske ukrepe medtem že zaostrujejo. Predvsem se krepi pritisk na necepljene.

V Berlinu bo tako od ponedeljka ob vstopu na javna mesta, kot so bari in restavracije, telovadnice, gledališča in frizerski saloni, potrebno predložiti dokazilo o cepljenju ali prebolelosti covida-19. Gre za uvajanje sistema, ki ga v Nemčiji označujejo s kratico 2G, pri nas pa PC. Negativen test bo po novem zadostoval le za osebe, ki se iz zdravstvenih razlogov ne smejo cepiti, in za mladoletne.

Precepljenost v Nemčiji je relativno nizka, polno cepljenih je manj kot 70 odstotkov Nemcev.

Več iz istega kraja