.
.

Si predstavljate smučati s Triglava? Ti trije Slovenci so! (VIDEO)

  • YT posnetek zaslona
OGLAS

Trojici izkušenih slovenskih alpinistov in ekstremnih smučarjev Mateju Mejovšku, Andražu Šparovcu in Binetu Žaloharju je za navadnega smrtnika uspelo nekaj nepredstavljivega – s smučmi so se povzpeli na najvišji slovenski vrh (2864 m n. v.) in se z njega tudi spustili.

VIDEO: Ekstremno smučanje s Triglava

Na družbenih omrežjih je sicer moč zaslediti kar nekaj podobnih podvigov številnih alpinistov, a slovenska trojka se je odločila za nekoliko drugačen pristop in traso, pri čemer so se najprej s Kredarice na vrh Triglava povzpeli s smučmi, nato pa z njega še smučali.

Prvo noč so preživeli na Kredarici, v četrtek zjutraj pa je sledil vzpon na vrh, za katerega so so skupaj s spustom potrebovali kar pet ur. To je bil sicer ekipin drugi tovrstni poizkus, potem ko je prvi zaradi vremenskih nevšečnosti padel v vodo.

OGLAS

“Bili smo gor že novembra in ni šlo. Takrat razmere niso bile prave. Zdaj je zelo na meji. To je zadnji Triglav pred novimi padavinami. Naklonina je konstantno 50. Pri umetnih prehodih zna biti morda tudi več. Tam ne moreš delati zavojev. Sneg je bil takšen, da se ni dalo tekoče smučati. Zgornji del grebena je bil zelo izpostavljen skalam. Prehodi so bili dejansko ozki. Tam smo le odrseli,” je za siol.net med drugim povedal Žalohar.

“Stopnje nevarnosti ni. Na južni strani da, na severovzhodni, kjer smo mi smučali, je veliko varneje. Tam sonce pride le zjutraj. Smo pa prej spremljali razmere. Na Vršiču sem bil pred tem in nenehno gledal, kako je. Sicer strmina ni preglavica, ampak izpostavljenost. Na grebenih je veter, ozko je, zato je izpostavljenost velika. V prvi grapi smo bili zaščiteni. Ko smo prišli ven, smo bili izpostavljeni kamnom, morebitnemu plazenju, če bi prišlo do njega,” je še dodal.

OGLAS

Vir: siol.net

OGLAS

Komentiraj

OGLAS

Dogodki

Trenutno ni dogodkov.

OGLAS

OGLAS
OGLAS