Različico omikron potrdili tudi v Avstriji. WHO: Omikron globalno predstavlja zelo visoko tveganje

V Avstriji so po sumu, o katerem so poročali že minuli konec tedna, danes tudi uradno potrdili prvi primer okužbe z novo koronavirusno različico omikron. Gre za osebo na Tirolskem, ki je bila na testiranju na novi koronavirus ob nedavni vrnitvi iz Južne Afrike pozitivna, trenutno pa nima simptomov bolezni, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Kot so danes sporočili z avstrijskega zdravstvenega ministrstva, so dobili vse potrebne podatke, na podlagi katerih lahko sedaj z gotovostjo potrdijo, da gre pri osebi za okužbo z novo različico novega koronavirusa z oznako B.1.1.529.

Različico omikron, ki jo je Južna Afrika kot prva potrdila minuli teden, je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) v petek označila za skrb vzbujajočo, danes pa je sporočila, da globalno predstavlja veliko tveganje.

Omikron se bo verjetno razširil po svetu, kar predstavlja “zelo visoko” globalno tveganje za porast okužb, ki bi lahko imel “hude posledice” na nekaterih območjih, je opozorila WHO.

Države je pozvala, naj pospešijo cepljenje proti covidu-19 za prednostne skupine in v pričakovanju povečanega števila okužb krepijo zdravstvene sisteme.

Če se zaradi omikrona zgodi še en velik porast okužb s covidom-19, bodo posledice lahko hude,” je opozorila WHO. Pri tem je sicer dodala, da “do danes niso poročali o smrtnih primerih”, povezanih z različico omikron, vendar pa negotovost glede stopnje imunosti te različice na cepivo proti covidu-19 ostaja.

Strokovnjaki WHO so dodali, da bodo potrebne nadaljnje raziskave, da bi ugotovili, v kolikšni meri bi nova različica zaradi mutacij lahko zaobšla imunost, pridobljene z razpoložljivimi cepivi. Prav tako še ni jasno, kakšno stopnjo imunosti na okužbo z omikronom razvije posameznik, ki se je pred tem okužil z drugo različico novega koronavirusa.

“Naraščanje števila okužb (…) lahko predstavlja velike zahteve za sisteme zdravstvenega varstva in lahko vodi do povečane obolevnosti in umrljivosti. Vpliv na ranljive populacije bi bil precejšen, zlasti v državah z nizko precepljenostjo,” je opozorila WHO.

Prve primere te različice so potrdili že v več državah, med drugim v Izraelu, Hongkongu in Kanadi. V Evropi so jo poleg Avstrije doslej potrdili še v Italiji, na Češkem, v Belgiji in Nemčiji, na Nizozemskem in Danskem, pa tudi v Veliki Britaniji. V večini primerov so okuženi pripotovali iz Južne Afrike ali drugih držav z juga afriške celine.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije