Si želite zaposlitve v eni od evropskih institucij? Potem se prijavite na javni natečaj za javne uslužbence funkcionalne skupine AD

Tudi v letošnjem letu Evropski urad za izbor osebja (EPSO) organizira javni natečaj za javne uslužbence funkcionalne skupine AD. Na podlagi natečaja bo sestavljen rezervni seznam uspešnih kandidatov, ki bo v pomoč javnim institucijam Evropske unije pri zaposlovanju novih javnih uslužbencev. Rok prijave je 25. junij.
1

Tudi v letošnjem letu Evropski urad za izbor osebja (EPSO) organizira javni natečaj za javne uslužbence funkcionalne skupine AD. Na podlagi natečaja bo sestavljen rezervni seznam uspešnih kandidatov, ki bo v pomoč javnim institucijam Evropske unije pri zaposlovanju novih javnih uslužbencev.

Kaj so naloge upravnih uslužbencev?

Glavna naloga upravnih uslužbencev je pomoč nosilcem odločanja pri izvajanju nalog njihove institucije ali organa. AD 5 je začetni razred, v katerem večina diplomantov začne poklicno pot upravnih uslužbencev v evropskih institucijah. Kandidati, ki bodo na podlagi natečaja zaposleni v razredu AD 5, bodo v institucijah EU v ekipi opravljali eno izmed treh glavnih vrst nalog: oblikovanje politik, operativno izvajanje inupravljanje virov.

Pogoji, ki jih morajo kandidati izpolnjevati za prijavo na natečaj

  • biti državljani ene izmed držav Evropske unije,
  • znati vsaj dva uradna jezika Evropske unije (enega vsaj na stopnji C1 (temeljito znanje) in drugega vsaj na stopnji B2 (zadovoljivo znanje)) in
  • imeti raven izobrazbe, ki ni nižja od triletnega visokošolskega študija.

Kakšen je postopek prijave na natečaj?

Prijava na natečaj je razdeljena na dva dela. Pri izpolnjevanju prvega dela prijave morajo kandidati potrditi da izpolnjujejo vse zahtevane pogoje za prijavo na natečaj. Kandidati, ki prvi del svoje prijave pravilno in pravočasno izpolnijo, bodo povabljeni na opravljanje računalniško podprtih testov.

Kandidati bodo morali uspešno opraviti računalniško podprte teste z vprašanji izbirnega tipa v enem od pooblaščenih centrov urada EPSO. Testi bodo sestavljeni iz štirih sklopov: besedno sklepanje,  številčno sklepanje, abstraktno sklepanje in situacijski test.

Kandidati, ki se bodo na podlagi računalniško podprtih testov z vprašanji izbirnega tipa najboljše odrezali, bodo povabljeni na opravljanje e-simulacije nalog v 2. jeziku v enem od pooblaščenih centrov urada EPSO. E-simulacija nalog bo sestavljena iz 15 do 25 vprašanj. Pri tem se bodo testirale štiri splošne kompetence (analitično mišljenje in reševanje problemov, kakovost in učinkovitost, prednostno razporejanje in organizacija dela ter skupinsko delo).

Do razpisa za prijavo lahko dostopate preko naslednje povezave: https://epso.europa.eu/job-opportunities/competition/3672/description_en

Kandidati, ki se bodo najbolje odrezali pri opravljanju e-simulacije nalog bodo nato povabljeni na eno- ali dvodnevno opravljanje testov v ocenjevalnem centru, najverjetneje v Bruslju, kjer bodo opravljali teste v 2. jeziku. V ocenjevalnem centru bo potekalo testiranje osmih splošnih kompetenc in ugotavljanje motivacije kandidatov za delo v institucijah EU.

Testiranje v ocenjevalnem centru bo sestavljeno iz petih testov: študija primera, ustna predstavitev, razgovor za ugotavljanje kompetenc, skupinska vaja in razgovor o motivaciji. Testi bodo tekom celotnega postopka testiranja temeljili na preverjanju naslednjih kompetenc: analitično mišljenje in reševanje problemov, sporazumevanje, kakovost in učinkovitost, učenje in razvoj, prednostno razporejanje in organizacija dela, vzdržljivost, skupinsko delo in vodstvene sposobnosti.

Nekaj nasvetov, kako se najbolje pripraviti na prijavne teste

Pomembno je, da se pred prijavo temeljito seznanite z vsemi ključnimi informacijami. S pomanjkljivim znanjem temeljenjih informacij lahko namreč nehote izpadete slabo v očeh ocenjevalcev. 

  • Kdo se lahko prijavi? Pred prijavo se prepričajte ali resnično izpolnjujete vse zahtevane pogoje.
  • Kaj vse bo vključeno v proces testiranja? Zelo pomembno je da veste kaj lahko pričakujete. Da vas testi ne bodo presenetili si prej temeljito preberite kaj vas med samim testiranjem čaka.
  • Kdaj bo potekalo? Bodite pozorni na časovni okvir. Pomembno je, da se roka prijave in datumov testiranj striktno držite. 
  • Kje bo potekalo? Pozorni morate biti prav tako na lokacije na katerih bodo posamezne stopnje testiranja potekale. Začetna testiranja so organizirana v enem od pooblaščenih centrov urada EPSO, medtem ko so nadaljnja testirana večinoma organizirana v Bruslju.

Da boste med izvajanjem testov blesteli, se morate seznaniti s kar največ informacijami ki se tičejo testiranja. Večino vprašanj ki se vam porajajo je najverjetneje zastavil že kdo drug, zato ne pozabite prebrati pogosto zastavljenih vprašanj (FAQ) na spletni strani https://epso.europa.eu.

S planom do uspeha

Kot pravijo, ‘Vaja dela mojstra’. S temeljito pripravo vam uspešno opravljanje testov ne uide. Najboljši nasvet je, da s pripravami začnete čimprej. Konkurenca je predvsem v prvih fazah testiranja zelo velika, zato s pripravo ne odlašajte, saj bolje kot boste pripravljeni, večje so vaše možnosti, da vse teste opravite uspešno.

Seznanite se s strukturo testov, s časovnim okvirom, ki vam je na voljo za vsak posamezni sklop in si predhodno tudi oglejte kako testna okna izgledajo na računalniku. Tako boste na dan testiranja točno vedeli kaj lahko pričakujete.

Prav tako si lahko ogledate nekaj vprašanj, ki so bila na testih zastavljena v prejšnjih letih. Posamezne spletne strani nudijo simulacije testov, ki so vam pri pripravah lahko v ogromno pomoč. Mnoge uporabne informacije so vam na voljo na spletni strani https://epsotraining.eu.

Prijavo na javni natečaj za upravne uslužbence (epso/ad/373/19) je možno oddati do 25. junija 2019 do 12. ure (opoldne) po srednjeevropskem času. Želeno število uspešnih kandidatov je 147.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.