Mariborski gasilci z zaledenelega ribnika rešili podhlajeni osebi (FOTO)

Po poročanju Uprave RS za zaščito in reševanje so mariborski gasilci danes, 18. 1. 2020, posredovali pri reševanju dveh oseb, ki sta bili predani v nadaljnjo oskrbo zdravstvenim delavcem.

Ob 18.17 so na Pohorski ulici v Mariboru z zaledenelega ribnika gasilci GB Maribor rešili osebi. Rešeni osebi so zaradi podhladitve predali v nadaljnjo oskrbo reševalcem NMP Maribor.

Kot je za spletni portal Maribor24.si povedal vodja intervencije Marjan Fekonja, sicer tudi vodja 3. izmene, so intervenirali pri vodnem zajetju pri Draš centru. Na intervenciji je sodelovalo 9 gasilcev Gasilske brigade Maribor. »Po informacijah, ki smo jih dobili, je otrok stekel stran od dedka, po brežini navzdol in stopil na ledeno površino. Dedek se je odločil za takojšnje reševanje, a se mu je led pod njegovo težo tudi zlomil, da se je zmočil. Njuno kričanje pa naj bi slišal eden od gostov bližnjega lokala, ki je poklical reševalce,« je pojasnil Fekonja.

Na omenjenem portalu še poročajo, da sta ob prihodu gasilcev na kraj nesreče tako dedek kot otrok stala na ledeni plošči, ki je bila še toliko debela, da ju je zdržala. »Bila sta mokra in premražena, zato smo s posebno desko za reševanje nemudoma odhiteli do njiju in jo rešili na varno,« je sklenil Fekonja.

Ne pozabite v teh zimskih dneh na varnost. S hojo ali drsanjem po zaledenelih jezerih, bajerjih in ribnikih precej tvegamo, saj pri ledu ni stoodstotne varnosti, reševanje pa je lahko zelo zahtevno.

Na spletni strani Uprave RS za zaščito in reševanje navajajo, da mora biti led, za varno gibanje manjše skupine ljudi, debel vsaj sedem centimetrov. Pri večji debelini dovoljene obremenitve naraščajo, vendar je treba upoštevati tudi varnostno razdaljo. Deset centimetrov debela plast homogenega ledu običajno zadošča dovoljeni obremenitvi skupine drsalcev in posameznih sprehajalcev. Primer: “Za površino 200 m2 ledu, ki je debel 10 cm, je dopustna obremenitev 22 oseb, težkih po 75 kg, ki stojijo na razdalji 3 m.”

Vir: Uprava RS za zaščito in reševanje, maribor24.si

Dogodki

Prosta delovna mesta

Zadnja obvestila

prijavi se

prijavi se v svoj račun