Na Hrvaškem začeli ločevati mrtve zaradi covida-19 in mrtve s covidom-19

Hrvaško ministrstvo za zdravstvo je portalu Index.hr posredovalo podatke o umrlih zaradi covida-19 in umrlih s covidom-19. Gre za novo metodologijo, po kateri ugotavljajo, kdo od dnevno umrlih bolnikov, ki so bili okuženi z novim kronavirusom, je umrl neposredno zaradi covida-19, kdo pa iz drugih razlogov, čeprav je bil okužen s koronavirusom.

Podatki ministrstva za zdravstvo so pokazali, da je v zadnjem mesecu, in sicer med 10. januarjem in 8. februarjem, zaradi covida-19 umrlo 1081 ljudi, s covidom-19 pa 286. Skupno število umrlih je bilo 1437.

Kot so za Index pojasnili na ministrstvu za zdravstvo, se je s pojavom različice omikron število umrlih zaradi covida povečalo na 25 odstotkov, kar je daleč največ doslej. Delitev umrlih na tiste, ki so umrli zaradi covida, in tiste, ki so umrli s covidom, je zato nujna, so dodali.

Podatek o številu preminulih v bolnišnicah v zadnjih 24 urah, ki so imeli covid-19, je, kot so pojasnili, še naprej treba prikazovati zaradi celovite slike vpliva pandemije na bolnišnični sistem, ne pa tudi kot pokazatelj smrtnosti zaradi covida.

Hrvaška je po podatkih spletne strani Worldometers na vrhu držav po številu umrlih zaradi covida-19 na milijon prebivalcev. Od začetka pandemije do danes jih je umrlo 14.329 oziroma 3525 na milijon prebivalcev, kar Hrvaško uvršča na osmo mesto na svetu. Pred njo so Peru, Bolgarija, Bosna in Hercegovina, Madžarska, Črna Gora, Severna Makedonija in Gruzija, Slovenija pa je z 2907 umrlimi zaradi koronavirusa na milijon prebivalcev na 16. mestu.

Slabe številke na ministrstvu za zdravstvo pripisujejo nizki precepljenosti in staranju prebivalstva. Po deležu starejših od 65 let, ki znaša okoli 20 odstotkov, je Hrvaška sedma med 35 evropskimi državami. Ko gre za število celjenih, pa jih je med državami Evropske unije manj cepljenih samo še na Slovaškem, v Romuniji in v Bolgariji, pojasnjujejo na ministrstvu in dodajajo, da zaradi velikih razlik med populacijami število smrtnih primerov med prebivalci različnih držav zato ni primerljivo.

Število okužb z novim koronavirusom na Hrvaškem sicer iz dneva v dan pada. Včeraj je bilo novoodkritih primerov po opravljenih PCR-testih 7868, umrlo pa je 37 ljudi, medtem ko je danes umrlo 48 ljudi, potrjenih pa je bilo 6341 novih primerov okužb. Doslej je bilo z enim odmerkom cepiva cepljenih 2,3 milijona prebivalcev, z dvema odmerkoma 2,2 milijona, v zadnjih 24 urah pa so razdelili še 6116 odmerkov.

Dogodki

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije