Malta zapira meje za necepljene proti covidu-19. Na Slovaško brez karantene le še cepljeni in prebolevniki

Malta je danes sporočila, da bo zaradi porasta števila okužb z novim koronavirusom zaprla svoje meje za vse, ki niso cepljeni proti covidu-19. S tem bo postala prva država v Evropski uniji, ki bo dovolila vstop v državo le cepljenim. Ukrep bo stopil v veljavo v sredo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Malteški minister za zdravje Chris Fearne je danes sporočil, da bodo dovolili vstop v državo le še tistim, ki bodo predložili dokazilo o cepljenju. Pri tem bodo upoštevali britansko, evropsko in malteško potrdilo, je pojasnil. Prebivalci Malte, ki ne bodo predložili ustreznega dokazila, bodo morali v karanteno.

Otroci v spremstvu svojih staršev bodo za vstop v državo potrebovali negativen PCR test na novi koronavirus, je še pojasnil minister.

Do sedaj so morali dokazilo o cepljenju predložiti le potniki iz Velike Britanije, za potnike iz Evropske unije in nekaterih drugih držav pa je bil dovolj tudi negativni test.

Vlada se je odločila za zaostritev, potem ko so so v enem dnevu potrdili 96 novih okužb. Še konec junija so imeli 28 aktivnih primerov. Večino novih okužb so povezali s potovanji v tujino, predvsem z mladimi, ki so na Malti obiskovali jezikovne šole. Vlada bo zato v sredo zaprla tudi vse jezikovne šole.

V državi je sicer cepljenih 79 odstotkov odraslih. Večino novih primerov pa so potrdili pri necepljenih.

Na Slovaško brez karantene le še cepljeni in prebolevniki

Slovaška je danes zaostrila pogoje za vstop v državo. Vsi, ki niso cepljeni proti covidu-19 ali so bolezen preboleli, morajo v 14-dnevno karanteno, ki jo lahko s testiranjem na novi koronavirus prekinejo šele peti dan. Pravilo velja tudi, ko je oseba odšla v tujino le po nakupih in se vrnila na Slovaško v nekaj urah.

Slovaška je v sredini junija sprostila večino ukrepov za omejitev širjenja okužb, a so si hitro premislili zaradi grožnje, ki jo predstavlja različica delta, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nova zaostritev je sprožila buren odziv pri dnevnih čezmejnih migrantih. Na avtocestnem mejnem prehodu med Slovaško in Madžarsko južno od Bratislave so Slovaki, ki živijo na Madžarskem, postavili blokado. Policija pa se je začasno predala in ni omejevala prehoda.

Da bi sprostili prometni zamašek, so policisti odprli cestni pas in začasno dovolili vsem avtomobilom prehod, ne da bi preverili, ali izpolnjujejo pogoje za prehajanje meje.

Zaradi blokad in protestov je vlada že delno popustila vnaprej in omogočila delovanje manjših mejnih prehodov, dnevnim čezmejnim migrantom pa je do 9. avgusta dovoljeno prečkanje meje brez karantene tudi po prvem odmerku cepiva.

Več iz istega kraja