To so najboljši ansambli festivala Guštanj 2019 (FOTO)

Na letošnjem festivalu Guštanj 2019 so postali absolutni zmagovalci člani ansambla Opoj, občinstvo pa je navdušil ansambel Marka Gostenčnika.
01
Foto: Nika Hölcl Praper, fotobeležNica.

Včeraj, 16. avgusta 2019, je pred pročeljem idiličnega grajskega parka na Ravnah potekal festival Guštanj, ki ga je že tretje leto zapored pripravil Zavod za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti Ravne na Koroškem. Absolutni zmagovalec festivala je postal ansambel Opoj, občinstvo navdušil ansambel Marka Gostenčnika.

Tokrat so organizatorji poskrbeli tako za ljubitelje dobre domače glasbe kot tudi za vse sladokusce, ki so lahko uživali v okusih “koroške košte”.

Foto: Nika Hölcl Praper, fotobeležNica.

Nastopili so: ansambel Kvinta, ansambel Gregorja Kobala, ansambel Marka Gostenčnika, ansambel Opoj, ansambel Roka Kastelca, ansambel Toni, ansambel Jug, Extra kvintet, Srčni muzikanti.

Festival Guštanj je čisto svež festival, katerega namen je ohranjati in spodbujati slovensko tradicijo narodno-zabavne glasbe, jo spoštovati in graditi. Tako so letos ansambli že tretjič zapored dobili priložnost, da so se predstavili koroškemu občinstvu kot tudi širše, organizatorjem pa je seveda skupaj z nastopajočimi tudi tokrat uspelo pričarati lep večer v duhu spoštovanja narodno-zabavne tradicije.

Foto: Nika Hölcl Praper, fotobeležNica.

Na festivalu so se tudi tokrat v živo predstavili ansambli, ki so za svoje izvajanje uporabili instrumente, značilne za slovensko narodno-zabavno glasbo (uporaba bobnov, računalniških vmesnikov in instrumentov, ki elektronsko proizvajajo zvok, ni bila dovoljena). Vsak sodelujoči ansambel se je predstavil z dvema skladbama, in sicer z eno, ki je iz zakladnice narodno-zabavne glasbe (že predvajana v javnosti) in drugo, ki je izvirna lastna skladba ansambla, ter še ni bila nikoli javno predvajana, v nikakršni obliki.

NAGRAJENCI – FESTIVAL GUŠTANJ 2019

Sodelujoči ansambli so se potegovali za več nagrad. Med drugim za nagrado strokovne komisije, nagrado občinstva in tri nagrade festivala Guštanj.

FOTO: Jani Repnik. Strokovna komisija na 3. festivalu Guštanj.
  • Nagrada za najboljšo izvirno skladbo – plaketa po izboru komisije je šla v roke članom ansambla Srčni muzikanti.
  • Nagrado za najboljše besedilo lastne skladbe – plaketa je prejel ansambel Opoj.
  • Podelili so tudi nagrado občinstva za najboljšo izvedbo skladbe (plaketa in denarna nagrada v vrednosti 150 EUR), ki jo je prejel ansambel Marka Gostenčnika.
Foto: Nika Hölcl Praper, fotobeležNica.

Nagrade festivala Guštanj pa so prejeli:

  • Prva nagrada za absolutnega zmagovalca festivala (snemanje videospota v vrednosti 1200 EUR). Absolutni zmagovalci so postali člani ansambla Opoj, ki so po festivalu zapisali: “Zmaga nam res veliko pomeni, saj je zmagovalna skladba delo našega Uroša, ki je za piko na i prejel še nagrado za najboljše besedilo.”
  • Druga nagrada (snemanje treh skladb v studiu v vrednosti 700 EUR) je prejel ansambel Srčni muzikanti.
  • Tretja nagrada v vrednosti 200 EUR pa je šla v roke članom ansambla Kvinta.
Foto: Nika Hölcl Praper, fotobeležNica.

In kdo so letošnji absolutni zmagovalci?

Ansambel Opoj so 4 članska fantovska zasedba, ki jo sestavljajo Božidar Štiberc (vokal, harmonika), Dominik Solina (kontrabas, vokal), Uroš Škripec (kitara, vokal), Matjaž Zemljič (vokal). Začetki ansambla segajo v leto 2013, ko se je njihova pot začela kot trio zasedba, ki se je kasneje povečala še za enega člana. Stremijo k izvajanju kvalitetne glasbe in štiriglasnega petja. Njihov cilj je ustvarjanje lastnih skladb, za katere poskušajo v veliki večini glasbo in besedila ustvarjati sami. Fantje pravijo, da uživajo v glasbi in s ponosom ohranjajo slovensko kulturno dediščino, med seboj pa jih vežejo tudi pristne prijateljske vezi. Sedež ansambla imajo v Črešnjevcih pri Gornji Radgoni. Lani so praznovali 5 let obstoja, kar so proslavili z izidom CD plošče in samostojnim koncertom s številnimi gosti.

Foto: Nika Hölcl Praper, fotobeležNica.

Iskrene čestitke tako organizatorjem kot tudi sodelujočim ansamblom. Po končanem festivalnem delu je sledila še zabava z ansamblom Pajdaši.

FOTOGALERIJA: Foto: Nika Hölcl Praper, fotobeležNica. Več fotografij najdete TUKAJ.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije