Tilen Hudrap – železna volja in jekleno koroško srce sredi pandemije

Globalna pandemija za slovenskega zvezdnika, ki igra bas kitaro za znamenito nemško skupino U.D.O ni ovira. Skupina je septembra 2020 odletela v antični Plovdiv (Philippopolis), kjer je v 2000 let staremu rimskemu amfiteatru nastopila pred 3000-glavo množico oboževalcev, ki so na koncert (z vsemi Covid-19 restrikcijami) prileteli iz več kot dvajsetih držav, dotični koncert pa je predstavljal eden in edini uradni nastop v letu 2020. Ob edinstveni priliki je skupina sredi pandemije kot edina metal skupina na svetu v antičnem mestu posnela DVD, ki izzide naslednji mesec.
IMG_20210215_142811

O koncertu, ki je bil globalna glasbena senzacija so poročale največje televizijske hiše na svetu, v Bolgariji pa je koncert predstavljal dogodek leta.

Utrinki koncerta v Bolgariji 

Hudrap, eden najbolj produktivnih in mednarodno najbolj prepoznavnih glasbenikov v zgodovini Slovenije, ki sicer odigra preko sto koncertov na leto pravi, da je koncert postregel z ogromno dokazi, da je tudi sredi pandemije možno izpeljati večje dogodke:V Bolgariji so poskrbeli za vse ukrepe, ustvarili ogromno razdaljo med odrom in publiko, vsak obiskovalec je šel skozi vse predpisane Covid-19 ukrepe, koncert je bil izpeljan v skladu z vsemi restrikcijami in pravili, ljudem so tekom koncerta tekle solze, ob prvemu ogledu DVDja so tekle tudi meni … Energija, ki je bila v zraku skozi celoten večer je enostavno neopisljiva. Na prizorišču, kjer se dogodki odvijajo že 2000 let mi je bilo v posebno čast nastopiti in zastopati slovenske barve sredi leta, ko so bili koncerti pravzaprav neizvedljivi! Ustvarili smo nekaj, kar je zares kulturno-zgodovinsko in neponovljivo!”

Hudrap kritično dodaja: Koncert smo izpeljali kljub izredno težkim pogojem in restrikcijam. Vsi v skupini smo morali skozi testiranja in mnoge neugodne situacije, da smo sredi pandemije prišli do Bolgarije z našo celotno produkcijo in ekipo tehnikov, ki šteje preko dvajset ljudi, z nami pa je šlo tudi devet kamermanov. To smo naredili izključno za oboževalce! Kultura je srce ljudstva, glasbena kultura pa je njen jezik, univerzalni jezik, ki ga razume prav vsak! Država brez aktivne kulture je kot telo brez duše!”

Tilen Hudrap na koncertu v Bolgariji 

Pred enim tednom smo obeležili “praznik slovenske kulture”. Praznik? Kultura v Sloveniji v tem momentu na mojo veliko žalost predstavlja drugi del besede, predstavlja tur na koži slovenskega naroda, ki se že skoraj eno leto ne zaceli. Kulturniki, umetniki, glasbeniki trpijo na vseh nivojih, država ne vlaga sredstev v podporo tistim, ki sicer ustvarjajo, krepijo in celijo dušo ljudstva v najtežjih momentih. Strankarski parlamentarci v tej državi pozabljajo, da so nič več kot uslužbenci ljudi, ki jih plačujejo s težko prigaranim davkoplačevalskim denarjem. Čas je, da kultura v tej državi  zasede mesto, ki ji pravično pripada: ne na tleh, kjer je sedaj, temveč v srcu naroda, kamor spada,” sklene Hudrap.

Posnetek komada “Man and Machine” iz uradnega DVDja, ki je presegel 100 000 ogledov v prvem tednu objave.

Hudrap je tekom pandemije v letu 2020 z U.D.O (v sodelovanju z orkestrom nemške vojske) izdal tudi novi studijski album, naslovljen “We Are One”.

Plošča je z globalno distribucijo izšla preko založbe AFM,  na lestvicah najbolje prodajanih albumov pa se je pojavila v mnogih državah po celem svetu (Francija, Švedska, Finska, Anglija, ZDA, Japonska …).V Nemčiji je album zasedel osmo mesto mainstream lestvice, s tem pa je Hudrap s skupino U.D.O v tej 80 milijonski državi po uvrstitvi na lestvici in prodanih  albumih v prvem tednu po izzidu albuma prehitel nekatere največje pop in rock izvajalce na svetu, vključno z Lady Gaga, Billie Eilish, Depeche Mode kot tudi Rammstein in AC/DC. Opisano dejstvo predstavlja enega izmed največjih mednarodnih glasbenih dosežkov po Avseniku v zgodovini Slovenije.

Top 10 uvrstitev na ogromnem nemškem trgu je velik uspeh za heavy metal kot tak in vodjo skupine, legendarnega 68-letnega vokalista Uda Dirkschneiderja (med velike oboževalce in glasbenike na katere je vplival se uvrščajo nekatere najvplivnejše skupine na svetu kot so Metallica, Guns’n’Roses, Slayer, Megadeth …), ki je z albumom dosegel drugo najvišjo uvrstitev v dolgi, petdeset let trajajoči karieri.

Hudrap,  ki je v zadnjih sedmih letih s svojimi svetovno znanimi skupinami iz ZDA, Nizozemske in Nemčije posnel kar sedem albumov (šest studijskih ter koncertni DVD) in odigral nepredstavljivo število svetovnih turnej v več kot petdesetih državah po celem svetu pa je kljub temu, da je naslednji DVD šele pred izzidom, zadnji album pa v javnosti šele sedem mesecev, s skupino trenutno že v fazi snemanja naslednje studijske plošče, ki bo izšla jeseni leta 2021. 

U.D.O s komadom “I give as good as I get” presegajo 18 000 000 ogledov, s to številko pa so prehiteli mnoge najbolj ogledane uradne videospote nekaterih največjih skupin na svetu, vključno z Iron Maiden (The Wicker Man, Be Quick or Be Dead, Wildest Dreams, Man on the Edge, Stranger in a Strange Land…), Judas Priest (No Surrender, Love Bites, You’ve Got Another Thing Coming…) in Helloween (Perfect Gentleman, If I could Fly). Hudrap je tako s svojimi skupinami ob 2Cellos najbolj gledani slovenski glasbenik vseh časov na kanalu Youtube.

O celotnem projektu smo podrobneje sicer pisali pred nekaj meseci. Več o izjemnem Korošcu, ki že leta premika meja možnega, pa si lahko preberete TUKAJ.

FOTOGALERIJA: Utrinki koncerta v Bolgariji 

Besedilo: PRMediaPromotions

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.