Danaja Grebenc in Anže Krevh postala svetovna prvaka v igranju na frajtonarico (FOTO)

Na letošnjem Svetovnem prvenstvu v igranju na diatonično harmoniko, ki je potekalo v kraju St. Peter Freienstein, je v mladinski kategoriji zmagala Danaja Grebenc, med seniorji pa Anže Krevh.
FOTO: Drago Grebenc

Ta vikend je v kraju St. Peter Freienstein (Avstrijska – Štajerska) potekalo Svetovno prvenstvo v igranju na diatonično harmoniko 2019, na katerem se je v tekmovalnem delu predstavilo 16 Slovencev, med njimi tudi Korošci in kar dva od njih sta postala svetovna prvaka, Danaja Grebenc iz Trbonj, se je okronala z nazivom mladinske svetovne prvakinje, v kategoriji starejših pa je zmagal in osvoji naslov svetovnega prvaka Anže Krevh iz Zgornjega Lehna na Pohorju. Iz Glasbene šole Rošer so poleg Danaje tekmovali še Tina Kalajžič, Kaja Završnik in Marko Gostenčnik.

FOTO: Drago Grebenc

Tekmovanje je sicer potekalo že včeraj, 31. maja, danes, 1. junija 2019, pa so v dvorani Reiting razglasili najboljše virtuoze na diatonični harmoniki ter jim podelili tudi priznanja in nagrade. Danajin in Anžetov uspeh so odlično dopolnili tudi ostali trije Korošci, Tina in Marko sta bila vsak v svoji kategoriji tretja, Kaja pa je med mladinci osvojila sedmo mesto.

FOTO: Zveza diatonične harmonike Slovenije.

Tekmovalci so nastopili v dveh starostnih kategorijah, in sicer mladinci (letniki 2002 – 2007) in odrasli – razred svetovnih prvakov (letniki 1986 – 2001). Pri tem je treba povedati, da zmagovalci v mladinski kategoriji nastopijo na njihovem naslednjem nastopu na svetovnem prvenstvu direktno v razredu svetovnih prvakov (ne glede na starost). Zmagovalec razreda svetovnih prvakov na naslednjem svetovnem prvenstvu na more nastopiti, potem pa lahko zopet tekmuje.

FOTO: Drago Grebenc

Zmagovalec v mladinski kategoriji je prejel 700 €, drugo uvrščeni 450 €, za tretjo nagrado v tej kategoriji pa so podelili 250 €. V skupini odrasli (razred svetovnih prvakov) je prvo uvrščeni prejel 1200 €, 2. nagrada je znašala 800 €, 3. nagrada 400 €. Vsak udeleženec pa je prejel tudi priznanje za doseženo mesto.

Svetovnega prvenstva so se lahko udeležili harmonikarji vseh narodnosti in obeh spolov. Predtekmovanje za slovenske državljane je bilo državno prvenstvo za nagrado Cirila Demiana, ki ga organizira Zveza diatonične harmonike Slovenije. Pogoj za uvrstitev na svetovno prvenstvo je bilo doseženo srebrno ali zlato priznanje na državnem prvenstvu ZDHS iz katerega koli leta tekmovanja. Pogoje za prijavo pa so izpolnjevali tudi slovenski državljani/tekmovalci, ki so že imeli visoke nagrade na preteklih svetovnih prvenstvih v igranju na diatonično harmoniko (HVÖ). Nastop na svetovnem prvenstvu pa jim je odobrila ZDHS.

Komisija od prijavljenih tekmovalcev pričakuje zanimiv in raznolik program treh oziroma štirih skladb, za predstavitev pa ima posameznik na voljo med 12 in 15 minut časa.

FOTO: Zveza diatonične harmonike Slovenije. Strokovna komisija.

Mladinci so morali v tekmovalnem programu zaigrati 3 pesmi, katerih skupni čas igranja ni smel presegati 12 minut, odrasli pa 4 pesmi, katerih skupni čas igranja ni smel biti daljši od 15 minut. Od tega sta morali 2 pesmi imeti tradicionalni karakter oz. morata izhajati iz države porekla tekmovalca. Ena za mladince in dve pri odraslih pa sta lahko izražali drugačen stil (drugačen značaj), npr. jazz, blues, rock’n roll, swing, klasika …

FOTO: Drago Grebenc

Hkrati so bile dovoljene samo skladbe, ki so originalne kompozicije za diatonično harmoniko. Priredbe kompozicij za druga glasbila ni bilo dovoljeno igrati. Skladbe so morale biti na diatonični harmoniki stilsko neoporečno interpretirane. Prav tako niso bili dovoljeni venčki. Pred tekmovanjem je komisija predlagala še, da naj bo program pester oz. čim bolj raznolik, saj je del ocene predstavljal tudi izbor skladb oz. repertoar. Če je kdo kršil pravila, je bil kaznovan z odbitkom točk. Vse skladbe pa so morali udeleženci tekmovanja odigrati na pamet, brez pomoči z notnim ali drugim zapisom.

FOTO: Mateja Vrhovnik

Svetovno prvenstvo v igranju na diatonično harmoniko 2019 – Rezultati Slovencev, mladinska kategorija:

– Danaja Grebenc, mladinska svetovna prvakinja
– Tina Kalajžič, 3. mesto
– Tjaša Lesjak, 4. mesto
– Luka Mlakar, 6. mesto
– Kaja Završnik, 7. mesto
– Luka Ban, 8. mesto
– Aljaž Mauko, 9. mesto
– Jure Bezjak, 13. mesto
– Žan Kostanjevec, 14. mesto
– Žiga Bukšek, 17. mesto
– Gašper Štajnar, 20. mesto

Svetovno prvenstvo v igranju na diatonično harmoniko 2019 – Rezultati Slovencev, kategorija odrasli:

– Anže Krevh, svetovni prvak
– Marko Gostenčnik, 3. mesto
– Jaka Plevnik, 4. mesto
– Jernej Zupan, 5. mesto
– Jan Novak, 6. mesto

Iskrene čestitke vsem tekmovalkam in tekmovalcem, še posebej najboljšim.

Vir: ZDHS

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.