Britanski minister necepljeno osebje v domovih za ostarele pozval, naj dajo odpoved

Britanski delavci v domovih za ostarele, ki se niso pripravljeni cepiti proti covidu-19, bi morali po besedah britanskega ministra za zdravje Sajida Javida dati odpoved in si poiskati drugo službo. Izvajalci zdravstvenih storitev medtem opozarjajo, da nekateri domovi svojega dela v primeru odhoda osebja ne bodo zmožni opravljati.

Javid ni ugodil pozivom izvajalcev zdravstvenih storitev, ki so zahtevali, naj odpravi zakonsko zahtevo po obveznem cepljenju zdravstvenega osebja v Angliji, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Minister za zdravje je za BBC dejal, da osebje v tem sektorju ne bi smelo delati, če se niso pripravljeni cepiti. “Če želite delati v domu za ostarele, delate z nekaterimi najbolj ranljivimi ljudmi v naši državi in če se niste pripravljeni cepiti, zapustite sektor in si poiščite drugo službo,” je bil neomajen minister.

Predsednica Nacionalnega združenja za oskrbo Nadra Ahmed je na drugi strani vlado pozvala, naj rok za cepljenje z obema odmerkoma cepiva podaljša do 11. novembra.

Ahmedova je opozorila, da bo zmanjšanje števila oskrbovancev v domovih za ostarele v državi zaradi pomanjkanja osebja negativno vplivalo tudi na britanski nacionalni zdravstveni sistem (NHS).

Prav tako je izpostavila, da so zaposleni v domovih za ostarele v preteklem letu že premagali velik odpor do cepljenja. Novembra lani se je bilo namreč pripravljenih cepiti zgolj 40 odstotkov osebja, zdaj pa jih je cepljenih že 86 odstotkov. “Nismo nasprotniki cepljenja. Potrebujemo le nekaj več časa, da ljudi pripeljemo tja, kjer bi morali biti,” je dejala Ahmedova.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Več iz istega kraja