Avstrijski kancler: “Pred nami sta zima in božič pod pogojem PC”

Avstrijski kancler Alexander Schallenberg je danes ocenil, da bosta zima in božič za necepljene neudobna, saj trenutno vse kaže na to, da bo za njih veljalo zaprtje. Zaostritve ukrepov za necepljene bi lahko glede na epidemiološke trende sledile že prihodnji teden, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Kancler je ob tem zavrnil možnost zaprtja za cepljene. “Zame je jasno – za cepljene ne bo zaprtja samo zaradi solidarnosti do necepljenih,” je poudaril avstrijski kancler.

Glede na epidemiološko sliko in predviden razvoj so v Avstriji samo še nekaj dni od tega, da bodo uvedli strožje ukrepe za necepljene. “Pred nami sta zima in božič pod pogojem PC,” je dodal Schallenberg.

Priznava, da je to zelo strog ukrep, ampak bo očitno nujen. Po njegovem pa še niso izčrpali vseh možnosti, saj namerava razpravljati tudi o obveznem cepljenju za določene poklicne skupine. Znova je pozval državljane k cepljenju in poživitvenem odmerku.

V Avstriji so v zadnjem dnevu potrdili še 11.975 okužb, kar je znova rekord po sredi. Sedemdnevna incidenca okužb na 100.000 ljudi je narasla na 751. V bolnišnicah se zdravi 2283 covidnih bolnikov, od tega jih je na intenzivni negi 432. Polno celjeni sta okoli dve tretjini prebivalstva.

Strokovna skupina je medtem danes zahtevala dodatne ukrepe za omejitev širjenja novega koronavirusa. Prepričani so, da je treba dodatno zaostriti ukrepe za necepljene. Tako bi necepljenim onemogočili dostop med drugim do nenujnih trgovin in muzejev. Se pa bojijo da tudi ti ukrepi, kot morebitno obvezno cepljenje za zdravstvene uslužbence, ne bodo zadostovali.

Po oceni strokovne skupine bi tako na najhuje prizadetih območjih, kot sta Zgornja Avstrija in Solnograško, uvedli še zaprtje, v okviru katerega bi omejili stike.

Glavar Zgornje Avstrije Thomas Stelzer je danes potrdil, da bo predvidoma od ponedeljka za deželo že veljala peta stopnja ukrepov, kar pomeni zaprtje za necepljene. Za tovrsten ukrep pa je potrebna še zelena luč vlade, ki mora potrditi pravno podlago za regionalna zaprtja, je pojasnil Stelzer (ÖVP).

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije