Avstrijska vlada ne izključuje odprave obveznega cepljenja proti covidu

Obvezno cepljenje proti covidu-19, ki je v začetku meseca začelo veljati v Avstriji, bi bilo lahko kmalu odpravljeno. Če se bo za to izrekel poseben strokovni svet, se bo vlada tega držala, je danes v pogovoru za časnik Krone dejal avstrijski kancler Karl Nehammer, ki naj bi ga v tej smeri prepričevalo vse več politikov in strokovnjakov.

V Avstriji je od 4. februarja v veljavi zakon o obveznem cepljenju proti covidu-19 za vse starejše od 18 let. Avstrija je tako postala prva članica EU s tovrstno obveznostjo, medtem ko je več drugih držav uvajalo obvezno cepljenje za določene poklicne skupine.

Kot je danes v pogovoru, ki ga povzema avstrijska tiskovna agencija APA, dejal Nehammer, zakon stalno ocenjujejo. Končno besedo naj bi imela posebna komisija iz zdravnikov in pravnikov, ki pa še ni oblikovana.

Če bodo strokovnjaki v komisiji rekli, da je cepljenje ustrezen ukrep, bo obveznost cepljenja ostala, če pa bodo predlagali odpravo zakona, bomo to storili, je dejal. “Namen tega zakona ni bil nikoli uvesti prisilni ukrep, temveč pravočasno poiskati pravi odgovor na nevarnosti virusa,” je še dodal.

Kot dodaja APA, so v sredo predvidena posvetovanja zvezne vlade in dežel glede ukrepov za zamejitev pandemije covida-19, ena od tem pa naj bi bilo zagotovo tudi obvezno cepljenje.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije