Avstrija bo po božiču zaostrila ukrepe. Prav tako tudi Nemčija

Avstrija namerava 27. decembra zaostriti ukrepe za zajezitev novega koronavirusa. Restavracije in lokali bodo lahko obratovali do 22. ure, to velja tudi za silvestrovo, omejujejo pa še število ljudi na dogodkih, je danes sporočila sovodja skupine za usklajevanje Gecko Katharina Reich.

Reichova je pojasnila, da so se glede zaostritve ukrepov strinjali tako na zvezni kot deželni ravni, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Od ponedeljka bodo srečanja, pri katerih ni določenega sedežnega reda, omejena na največ 25 oseb. Pri dogodkih z določenim sedežnim redom bo dovoljeno 500 oseb, ki so cepljene ali prebolele. Dogodki s 1000 osebami bodo možni ob pogoju PC in predložitvi negativnega testa, dogodki z 2000 osebami pa ob izpolnjevanju pogoja poživitvenega odmerka in ob predložitvi negativnega testa. Nujne bodo tudi maske.

Avstrija je ob tem še dodala štiri evropske države na seznam območij, kjer se širi koronavirusna različica omikron. Od 25. decembra bodo na tem seznamu še Velika Britanija, Danska, Nizozemska in Norveška. Potniki iz tega držav morajo v karanteno, izjema velja le za tiste, ki so že prejeli poživitveni odmerek in predložijo negativen izvid PCR-testa.

Nemčija bo zaradi omikrona po božiču zaostrila ukrepe

Nemčija zaradi koronavirusne različice omikron zaostruje ukrepe za zajezitev pandemije covida-19. Večje prireditve bodo znova potekale brez gledalcev, omejitve druženja pa bodo veljale tudi za cepljene in prebolele, so sklenili včeraj na srečanju predstavnikov dežel in zvezne vlade.

“Ta pandemija nas vse utruja. Vsi smo strti, pandemija pa utrujena. Ampak to nič ne pomaga. Vsi moramo stati skupaj in v veliko primerih tudi ohranjati razdaljo,” je povedal nemški kancler Olaf Scholz po srečanju.

Priznal je, da si je želel pred prazniki sporočiti bolj vesele novice, poroča nemška tiskovna agencija dpa. “Trenutno ni čas za zabave in družabne večere v velikih skupinah,” je dodal kancler.

Na včerajšnjem srečanju so se strinjali, da bodo po božiču omejili zasebne stike tudi za cepljene in prebolele na največ deset oseb, v omejitev niso vključeni otroci, mlajši od 14 let. Večje prireditve bodo v prihodnje potekale brez občinstva. Klubi in diskoteke morajo biti zaprti, prepovedane so tudi plesne prireditve. Ukrepi bodo stopili v veljavo predvidoma najkasneje 28. decembra.

Na srečanju so namerno določili datum po božičnih praznikih, do sedaj se namreč božič in velika noč nista izkazala za poglavitna pri pospeševanju širjenja novega koronavirusa, je pojasnil Scholz.

Je pa kancler posvaril pred hitrim porastom števila okužb zaradi omikrona. Trenutno so namreč v vmesnem obdobju, četrti val pandemije covida-19 imajo počasi pod nadzorom, grozi pa že peti val, je dodal.

V boju proti koronavirusu pa načrtujejo vlada in dežele do konca januarja razdeliti še dodatnih 30 milijonov poživitvenih odmerkov cepiva proti covidu. Če jim bo uspelo izpolniti cilj, bo s poživitvenim odmerkom cepljenih tri četrtine državljanov, še piše dpa.