Okrevanje v obliki črke »V«?

Medtem ko proizvodnja, na krilih strateške državne potrošnje, na Kitajskem raste  že štiri mesece zapored, smo na zahodu prve spodbudne znake, ki kažejo na ponovno rast proizvodnega sektorja pospremili zares šele v tem tednu. Dobra novica je, da se je v Nemčiji tovarniška dejavnost v juliju povišala prvič po decembru 2018. Ob tem pa je proizvodnji oziroma pridelovalni sektor julija zrasel tudi na ravni Evroombomčja in v ZDA. Pri storitvenem sektorju je dinamika med zahodom in Kitajsko ravno obratna kot v proizvodnem. Medtem ko je maloprodaja na zahodnih trgih zaradi številnih monetarnih in fiskalnih stimulacij že relativno visoko, ta na Kitajskem še bolj šepa, kjer lahko šele s tretjim kvartalom pričakujemo izboljšanje potrošnje kitajskih gospodinjstev.

Trenutna kriza se od krize izpred 10 let razlikuje po tem, da imajo gospodinjstva (predvsem v ZDA) trenutno krepko več razpoložljivega dohodka. Potrošnja gospodinjstev, ki je motor ameriškega gospodarstva (70% BDP ZDA) pridobiva zahvaljujoč državnim spodbudam in likvidnostnim programom centralne banke. V tem tednu se sicer pričakuje, da bo ameriški kongres sprejel drugi stimulativni paket, ki naj bi med drugim vseboval stimulativni ček v višini 1200 USD namenjen državljanom. Na trgu, v kolikor zakonodajalec v ZDA v tem tednu ne bo uspel sprejeti drugega stimulativnega paketa, lahko pričakujemo posledično korekcijo.

Kitajski BDP, maloprodaja v ZDA, Veliki Britaniji in Nemčiji so na dobri poti, da postopno dosežejo predkrizne ravni, medtem ko bo večina svetovnega gospodarstva to lahko storila z zamikom. Okrevanje v obliki črke »V« za sedaj najbolj omejuje morebitni drugi val virusa. Kljub temu pa ne moremo pričakovati ponovitve marčevske volatilnosti na kapitalskih trgih. Ljudje, države in preostali akterji na trgu so  prilagodili ravnanja aktualnim razmeram. Odraz tega so primeri, kjer so vlade držav omejile nove izbruhe virusa brez tega, da bi vzpostavile vsesplošne in krepke omejitve ekonomskega življenja po celotni državi. Primer tega smo imeli v Nemčiji v Severnem Porenju in v Pekingu na Kitajskem, kjer je oblastem uspelo zajeziti nova žarišča brez občih zapiranj gospodarstev.

mag. Lojze Kozole
ILIRIKA borzno posredniška hiša d.d., Ljubljana

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Več iz istega kraja