Višja inflacija že v prihodnjih mesecih?

Nedavno smo v ZDA bili priča odčitku inflacije, ki je že bila nad tržnim konsenzom, kar kaže na močnejše pritiske na dvig cen. Aprilska inflacija za ZDA bo znana 12 maja, kjer lahko na račun lanskoletne deflacije in letošnjega močnega okrevanja v ZDA pričakujemo zelo visok odčitek. Na isti dan bo aprilsko mnogo nižjo inflacijo v primerjavi z ZDA sporočila še Nemčija. Zgodovinski razkorak med nižjo nemško (evropsko) in višjo ameriško inflacijo bo za evropske vlagatelje, ki držijo ameriške vrednostne papirje, krepko povišal valutno tveganje, saj bi lahko pričakovali, da bo dolar proti evru vsaj začasno še dodatno deprecirial. Ob tem pa bi se lahko še dodatno povišale donosnosti na državne obveznice z daljšimi ročnostmi.

Medtem ko Nemčija zaradi tretjega vala bolj ali manj omejuje javno življenje se ZDA odpirajo na krilih pospešenega cepljenja prebivalstva, 1,9 bilijona dolarjev težke stimulacije in pričakovane 2,2 bilijona dolarjev vredne investicije v ameriško infrastrukturo. Ob tem smo nedavno bili priča makroekonomskim podatkom, ki še dodatna nakazujejo na višjo inflacijo za ZDA. Maloprodaja v ZDA je marca poskočila za 10 odstotkov namesto pričakovanih 6 odstotkov, medtem ko je marčevski indeks končnih industrijski proizvodov poskočil za dvakrat več od konsenza. Cene nepremičnin v ZDA so na zgodovinskem vrhuncu. Več desetletne rekordne cene so v ZDA zabeležili tudi pri vhodnih produktih v industriji iz česar lahko sklepamo, da se bodo morala podjetja odločiti ali stroške prenesti na kupce ali pa imeti nižje marže. Na to bo sicer vplivala elastičnost povpraševanja, kar pomeni, da lahko pri bolj nujnih dobrinah pričakujemo hitrejše povišanje cen in sicer sprva v ZDA, nato tudi v Evropi.

V ZDA je zdaj za nami dobra petina objav poslovnih izidov podjetij za prvi kvantal 2021 S&P500 indeksa, kjer je na agregatni ravni trenutno zabeležena 6,3-odstotna medletna rast prihodkov.  Najvišja rast prihodkov je bila zabeležena v sektorjih industrije (+20%), financ (+14%), zdravstva (+12%),  in v sektorju informacijskih tehnologij (+10%).  Sicer pa je  obsežen infrastrukturni načrt predsednika Joe Bidna, ob marčevski najvišji rasti tovarniške aktivnosti v ZDA po letu 1983, še dodatno podkrepil pozitivni tržni sentiment. Indeks S&P500 je tako nedavno prebil vrednost 4000 točk. Globalni delniški trgi na podlagi ugodnih makroekonomskih podatkov in napovedi investicij nadaljujejo s sinhrono rastjo. Globalni delniški indeks W1DOW je letos, računano v evre, pridobil že dobrih 10 odstotkov.

mag. Lojze Kozole

ILIRIKA borzno posredniška hiša d.d., Ljubljana

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije