Naložbe za ameriški infrastrukturni načrt

money-3481699_1920

Ta teden se je z nekajtedenskih počitnic vrnil ameriški kongres, katerega naloga v prihodnje bo zakonsko udejanjenje Bidnovega že težko pričakovanega infrastrukturnega načrta, ki ga je konec marca napovedal v Pittsburghu v Pensilvaniji. To je bil prvi korak njegove administracije k izpolnitvi obljube, ki jo je pogosto dal med lansko predsedniško kampanjo pod sloganom Build Back Better.

Namen načrta je popraviti ameriške mostove in ceste, modernizirati javni promet, posodobiti železniški promet in vsem Američanom zagotoviti čisto pitno vodo, prenovljeno električno omrežje in širokopasovni internet visoke hitrosti.

Obsežen infrastrukturni načrt predsednika Joeja Bidna je, ob marčevski najvišji rasti tovarniške aktivnosti v ZDA po letu 1983, še dodatno podkrepil pozitivni tržni sentiment. Indeks S&P500 je tako nedavno prebil vrednost 4000 točk. Globalni delniški trgi na podlagi ugodnih makroekonomskih podatkov in napovedi investicij nadaljujejo sinhrono rast. Globalni delniški indeks W1DOW je letos, računano v evrih, pridobil že dobrih 10 odstotkov.

Če investitorji želijo razpršiti investicijsko tveganje in še vedno želijo biti izpostavljeni pozitivnim učinkom ameriške javne potrošnje, namenjene infrastrukturi, lahko namesto posamičnih delnic kupijo temu namenjen sklad ETF. To je sklad, ki sledi določenemu indeksu, ta pa lahko vsebuje delnice podjetij, obveznice, surovine (zlato, srebro, nafta), valute ali kateri drug finančni instrument in ga posamezniki z odprtjem trgovalnega računa lahko kupijo pri borznoposredniških hišah. Delničarji nimajo neposrednega lastništva nad sredstvi v skladu. Skladi ETF se od vzajemnih skladov razlikujejo predvsem po tem, da jih zaradi pasivne strategije investiranja bremenijo nižji stroški upravljanja in so tako tudi provizije precej nižje ob nemalokrat višjih donosih. Skladi ETF so po navadi tudi bolj likvidni od vzajemnih. Med zanimive ETF-sklade, ki bi lahko pridobili od Bidnovega načrta, so etefi, ki so povezani z infrastrukturo (etf: IFRA), vodnimi resursi (etf: PHO), transportom, energetiko (etf: XLE), materiali (etf: XLB) in industrijo (etf: XLI).

mag. Lojze Kozole

ILIRIKA borzno posredniška hiša d.d., Ljubljana

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.