Domači delniški trg letos blesti

money-1005464_1920

Domači delniški trg, na podlagi zelo dobrih poslovnih izidov podjetij, vključenih v domači delniški indeks SBITOP, letos zaznava višje rasti tečajev v primerjavi z drugimi globalnimi delniškimi trgi. Domači borzni indeks je v tem letu pridobil že 26 odstotkov vrednosti, medtem ko sta, računano v evrih, ameriška S&P500 in Dow Jones pridobila enajst in dvanajst odstotkov (v času pisanja). Indeks pretežno ameriških tehnoloških podjetij pa je pridobil “zgolj” šest odstotkov, medtem ko je globalni delniški indeks (W1DOW) pridobil deset odstotkov.

Kljub rastem cen domačih delnic pa te glede na doseženo in pričakovano prihodnjo dobičkonosnost v primerjavi s tujimi primerljivimi podjetji povprečno ostajajo podcenjene in jih zdaj ob pojavu ležarnin na bankah lahko uvrstimo v univerzum zanimivih naložb za čas višjih inflacijskih pričakovanj.

Med zanimive domače naložbe še vedno spadajo še farmacevtska družba Krka, Zavarovalnica Triglav, Zavarovalna skupina Sava, Cinkarna Celje, Telekom Slovenije, Petrol in NLB. Pri tem pa se moramo zavedati, da so delniške naložbe vedno precej bolj tvegane kot depozit na banki – vendar v sedanjih tržnih pogojih vse bolj postajajo del učinkovitega varčevalnega načrta vsakega posameznika. Praviloma ob profesionalni pomoči s strani borznoposredniških hiš.

mag. Lojze Kozole

ILIRIKA borzno posredniška hiša d.d., Ljubljana

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.