Borzni komentar

money-1005477_1920

Globalni delniški trgi so v  tem tednu na račun zelo visokega odčitka aprilske inflacije za ZDA šli skozi korekcijo. Inflacija je aprila v ZDA krepko narasla glede na leto prej, cene življenjskih potrebščin so v 12 mesecih do letošnjega aprila namreč poskočile za 4,2 odstotka, medtem ko je marčevska medletna inflacija znašala 2,6 odstotka.

Izven inflacijskih skrbi pa lahko ugotovim, da se globalno gospodarstvo vrača v polnem zamahu, na to kaže tudi nedavni podatek z ameriškega trga dela, ki pravi, da se je število Američanov, ki so vložili nove zahtevke za nadomestila za brezposelnost, v tednu do 8. maja zmanjšalo na 473.000, kar je najnižja raven po marcu lani, ko je pandemija prvič prizadela ameriško gospodarstvo. Hitrost okrevanja trga dela se v letošnji spomladi še naprej krepi na račun pospešenega cepljenja proti covidu-19, različnih državnih pomoči, pozitivnih pomladanskih sezonskih učinkov in na krilih paketa pomoči predsednika Joeja Bidena, v katerem je 1,9 bilijona dolarjev, namenjenih spodbudi povpraševanja.

Za nami je skorajda že celotna sezona objav poslovnih izidov za prvi letošnji kvartali podjetij ki trgujejo na ameriškem trgu, saj je že več kot 450 od 500 podjetij zajetij v S&P500 indeksu objavilo svoj rezultat. Na agregatni ravni je zabeležena 10-odstotona rast prihodkov in 47-odstotona rast dobička podjetij zajetih v S&P500 indeksu. Najvišje rasti prihodkov so bile zabeležene v sektorjih tehnologije (+22%), komunikacijskih storitve (+17%) ter v sektorju gospodarskih javnih služb (+17%). Najvišje rasti dobička pa v sektorjih nenujnih potrošnih dobrin, ter v finančnem sektorju na račun odprav rezervacij. Sicer pa bb prihajajoči povišani inflaciji, povišanju ležarin, prenizkih donosnosti na obveznice lahko za letošnje leto ostajamo pozitivni kar se tiče tečajev delnic.

mag. Lojze Kozole

ILIRIKA borzno posredniška hiša d.d., Ljubljana

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.