literatura

Pohodniki se bodo zvečer odpravili na 30. pohod Čez goro k očetu

Okoli 150 pohodnikov je prijavljenih za današnji 30. pohod Čez goro k očetu, ki ga Planinsko društvo Ravne na Koroškem organizira v spomin na pot, ki so jo v času božiča leta 1932 prehodile žena in hčerki pisatelja Prežihovega Voranca. Tokratni pohod je nočni, nekaj po 18. uri se bodo pohodniki iz Koprivne podali proti Avstriji.

Preberi »

Mineva sto let od rojstva pesnika Karla Destovnika – Kajuha

Pred sto leti se je rodil pesnik Karl Destovnik – Kajuh. Vlada je za Kajuhovo leto razglasila leto 2023. V rodnem Šoštanju so se pesniku poklonili s festivalom v mesecu, ko bi praznoval rojstni dan. Sklepne prireditve se bo danes udeležila ministrica za kulturo Asta Vrečko. Kajuha se bodo danes spomnili tudi v Trstu, TV Slovenija bo ponudila film.

Preberi »

Koroška vnovič finalno stičišče mladih literarnih ustvarjalcev

Letošnji Festival mlade literature Urška se bliža zaključku. V Slovenj Gradcu bodo danes potekale literarne matineje in klepeti, na večerni osrednji prireditvi pa bodo razglasili letošnjega uršljana ali uršljanko. Za finaliste festivala v soboto pripravljajo še literarno delavnico, nekaj dogajanja po festivalu bo prihodnji teden tudi v Ljubljani.

Preberi »

Na Festivalu solzic danes vabijo na pohod v Pekel

Po enoletnem premoru, saj lani zaradi epidemije prireditve niso izvedli, se bodo v Kotljah ponovno poklonili “Koroški pod Uršljo goro” s Festivalom solzic. Festival, ki izpostavlja lokalne običaje in tradicijo, se navezuje na črtico pisatelja Prežihovega Voranca z naslovom Solzice. Organizatorji danes vabijo na pohod v Pekel.

Preberi »

Dogodki