gripa

V Izraelu potrdili prvi primer “flurone”

Iz Izraela poročajo o prvem uradno potrjenem primeru t. i. flurone, hkratne okužbe z novim koronavirusom in virusom gripe. Za piko na i so jo potrdili pri neki nosečnici, a na srečo hujšega, vsaj zaenkrat, ni bilo, poroča vrsta tujih medijev, med njimi avstrijski Kronen Zeitung.

Preberi »

V Sloveniji konec novembra prvič v tej sezoni dokazali virus gripe

V Sloveniji so konec novembra prvič v tej sezoni dokazali virus gripe. Potrdili so ga pri desetmesečnem otroku, piše na spletni strani Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano. V Evropi se sezona kroženja gripe še ni začela, države pa poročajo večinoma o posamičnih okužbah, največ Slovaška, Rusija, Švedska, Češka in Kosovo.

Preberi »

Slovenijo je presenetila neobičajno zgodnja sezona virusa RSV. V evropskih državah se pojavljajo virusi gripe, pri nas jih še niso dokazali

Slovenijo je presenetila neobičajno zgodnja sezona respiratornega sincicijskega virusa (RSV). Okužbe, ki se ponavadi pojavijo v jesensko-zimskem času, so letos izbruhnile že konec avgusta. V ljubljanskem in mariborskem kliničnem centru je iz dneva v dan več sprejemov otrok z okužbami dihal. Ponekod omejujejo redne preventivne preglede dojenčkov.

Preberi »

Irena Grmek Košnik: Bližamo se koncu pandemije. V prihodnje bo verjetno covid-19 postal sezonska bolezen, kot je gripa

V nedeljo so opravili 1440 PCR-testov in potrdili 285 okužb z novim koronavirusom, je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Pozitivnih je bilo tako skoraj 20 odstotkov testov. V bolnišnicah zdravijo 426 covidnih bolnikov, 19 več kot dan prej, intenzivno nego jih potrebuje 108. Umrlo je šest bolnikov s covidom-19, je objavila vlada.

Preberi »

NIJZ: Precepljenost v Sloveniji še prenizka, da bi povzročila tako drastičen upad gripe

Preverili smo, koliko oseb je v letošnji sezoni v Sloveniji zbolelo za gripo, koliko jih je oziroma jih potrebuje bolnišnično zdravljenje in koliko oseb je bilo cepljenih proti gripi. Glede na to, da je letos manj obolelih za gripo v primerjavi s preteklimi leti, nas je tudi zanimalo, čemu pripisujejo to. Ali je možno, da test zazna gripo kot Covid-19? Preverite, kaj so o vsem tem povedali na NIJZ.

Preberi »

Sezonskih okužb dihal to jesen bistveno manj

Podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) kažejo, da je akutnih okužb dihal, razen novega koronavirusa, v zadnjih tednih bistveno manj kot prejšnjo sezono. To v praksi opažata tudi družinska zdravnica Danica Rotar Pavlič in celjska pediatrinja Anita Jagrič Friškovec. Po besedah slednje je med otroci celo 80 odstotkov manj okužb.

Preberi »

NIJZ prejel in razdelil dodatnih 20.000 odmerkov cepiva proti gripi

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je že prejel in razdelil dodatnih 20.000 odmerkov cepiva proti gripi, so na inštitutu pojasnili za STA. Ocenili so, da bo to cepivo večinoma namenjeno rizičnim skupinam. A naročila za to skupino so lahko izpolnili le delno, saj so bile razpoložljive količine bistveno manjše od povpraševanja.

Preberi »

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.