delavci

Spremembe evidenc na področju dela vendarle nared za obravnavo na vladi

Osnutek novele zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti, ki naj bi zajezila kršenje določb o delovnem času, je vendarle pripravljen za obravnavo na vladi. Socialni partnerji so ga namreč uskladili že septembra. Med najbolj odmevnimi predlaganimi rešitvami je obvezno vodenje elektronskih evidenc za kršitelje delovne zakonodaje.

Preberi »

Med posledicami trpinčenja na delu dolgotrajne bolniške in tudi samomori

Trpinčenju na delovnem mestu naj bi bila v Sloveniji izpostavljena tretjina vseh zaposlenih, posledice pa so lahko hude, od poslabšanja (duševnega) zdravja in dolgotrajne bolniške odsotnosti do samopoškodovanj in (poskusov) samomora. V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) so zato pripravili e-priročnik o preprečevanju tovrstnih dogodkov.

Preberi »

Delavcem oskrbovalni dopust, 30-urni delovnik in obvezna božičnica?

Ministrstvo za delo načrtuje dva posega v zakon o delovnih razmerjih. Prvi osnutek novele zakona, ki velja za delavsko ustavo, je že predmet pogajanj na ESS, med drugim pa predvideva petdnevni oskrbovalni dopust za ostarele starše, možnost 30-urnega polnega delovnika in obvezno božičnico. Z drugim posegom v zakon naj bi se uredilo plačni sistem.

Preberi »

TV Slovenija razkrila nov primer izkoriščanja tujih delavcev

Iz znane ljubljanske avtopralnice prihajajo huda pričevanja o izkoriščenju delavcev iz Indije in nasilja nad njimi, je poročala TV Slovenija. Tujim delavcem, ki naj bi delali po 62 ur na teden za 650 evrov, naj bi ob prihodu v Slovenijo, odvzeli potne liste. V družbi Amonte očitke zanikajo. Pristojni organi so ločene preglede opravili konec julija.

Preberi »

Nadomestila za bolniške odsotnosti ZZZS lani stala že skoraj pol milijarde evrov. Najdaljši bolniški stalež odprt leta 2009

Delež zdravstvenega absentizma v breme ZZZS raste že nekaj let, s tem pa izdatki za nadomestila za zadržanost od dela, ki jih krije zdravstvena blagajna. Če so leta 2013 znašali 224,7 milijona evrov, so lani tudi zaradi epidemioloških razmer nanesli že 497,7 milijona evrov. V ZZZS so ob tem kritični do ureditve na področju dolgotrajnih bolniških.

Preberi »