davki

Na pošto drugi paket informativnih izračunov dohodnine za lani

Finančna uprava RS (Furs) bo danes na pošto odpremila drugi paket informativnih izračunov dohodnine za leto 2022. Prvi paket izračunov je nekaj več kot 960.000 zavezancem odposlala zadnji dan marca in tisti, ki so lani med letom državi plačali preveč dohodnine, bodo najpozneje danes preplačilo prejeli vrnjeno na svoje bančne račune.

Preberi »

Še zadnji dan za ugovor zoper izračun dohodnine

Na Finančni upravi RS (Furs) samo še danes čakajo morebitne ugovore na informativne izračune dohodnine za leto 2022, ki so jih konec marca poslali nekaj manj kot enemu milijonu zavezancem. Te morajo vložiti tisti, ki se s prejetim izračunom ne strinjajo – če so podatki pomanjkljivi ali nepravilni oz. je davčna obveznost ugotovljena napačno.

Preberi »

Škatlica cigaret večinoma znova dražja za 20 centov

Trošarine na tobačne izdelke so se danes že drugič letos zvišale, pred koncem leta se bodo še enkrat. Prvo zvišanje se je zgodilo januarja, ko je bilo treba za škatlico cigaret večinoma odšteti 20 centov več, enako zvišanje po ceniku Tobačne Ljubljana sledi danes.

Preberi »

Furs poziva zavezance k pozornosti pri prijavi na eVročanje

Finančna uprava RS (Furs) ob začetku vročanja odločb za uporabo stavbnega zemljišča ugotavlja, da zavezanci, ki so prijavljeni v eVročanje in dokumente dobivajo v eDavke, to radi spregledajo. Zato naj preverijo, ali so za obveščanje o novih dokumentih v eDavkih potrdili svoj elektronski naslov. Sicer se lahko zgodi, da bodo zamudili s plačilom.

Preberi »

Tobačni izdelki so se podražili

Z današnjim dnem so se zvišale cene cigaret in drugih tobačnih izdelkov. Za zavojček 20 cigaret s cenika Tobačne Ljubljana je treba odšteti 20 centov več, to pomeni podražitev za štiri do pet odstotkov. Zvišanje cen je posledica zvišanja trošarin, ki ga je decembra sprejela vlada.

Preberi »

Z letom 2023 spet nove spremembe pri davkih

Manj kot leto dni po zadnjih spremembah z novim letom prihaja spet nova novela zakona o dohodnini. Ustavila bo načrtovano zviševanje splošne olajšave, kar se zdi vladi pomembno za zagotovitev stabilnosti javnih financ, a številni v njej vidijo le korak k nižjim neto plačam. V luči energetske draginje so spremembe tudi pri trošarinah.

Preberi »

DZ o zamrznitvi cen šolskih malic in povečanju pomoči gospodarstvu

DZ bo danes na izredni seji obravnaval vladna predloga zakonov za zamrznitev cen šolskih malic na ravni lanskega šolskega leta ter za povečanje pomoči gospodarstvu zaradi zvišanja cen elektrike in plina. Na mizi bo imel tudi predlog NSi za zvišanje olajšave za vzdrževane družinske člane pri dohodnini.

Preberi »

Vlada med drugim o cenah šolskih malic

Vlada bo na današnji seji med drugim odločala o predlogu zakona o interventnih ukrepih v vzgoji in izobraževanju, s katerim želijo preprečiti zvišanje cen šolskih malic. Ministri bi se lahko posvetili tudi predlogu sprememb zakona o dohodnini ter še treh davčnih zakonov, ki so jih z namenom pomoči najranljivejšim začeli pripravljati sredi poletja.

Preberi »

Furs vrača dohodnino zavezancem iz prvega svežnja

Finančna uprava RS (Furs) bo najpozneje danes tistim zavezancem iz prvega svežnja informativnih izračunov dohodnine za lani, ki so med letom plačali previsoko akontacijo dohodnine, preplačani znesek vrnila na bančne račune. Skupni znesek vračil znaša 86,7 milijona evrov.

Preberi »