čebelarji

Nominacija ”Čebelarstvo v Sloveniji, način življenja” za vpis na Unescov seznam

Ministrstvo za kulturo vodi projekt priprave nominacije enote nesnovne dediščine čebelarstva v Sloveniji za vpis na UNESCO Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. Nominacija dokazuje bogastvo čebelarske dediščine, njeno dolgo zgodovino in tradicionalne izraze, kot tudi razširjenost veščin, znanj in praks, ki se prenašajo iz roda v rod, so ob tem zapisali na ministrstvu ter dodali, da je čebelarstvo s svojo nepremično in premično dediščino močno vpeto v slovenski prostor. Čebelarstvo izpričuje družbene funkcije in kulturne pomene za svoje skupnosti, kar ga uvršča v domeno Konvencije o varovanju nesnovne kulturne dediščine, širše pa v kontekst ciljev trajnostnega razvoja Agende 2030, ki prečijo tudi druga področja (mdr. izobraževanje, kmetijstvo, gospodarstvo, turizem).

Preberi »

Za čebelarje razpisanih 216.000 evrov nepovratnih sredstev

Za čebelarje sta na voljo razpisa, katerih skupna višina nepovratnih sredstev znaša do 216.000 evrov. Gre za razpisa za oddajo vlog pri ukrepu tehnična pomoč čebelarjem in ukrepu racionalizacija sezonske selitve panjev, so danes sporočili z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Preberi »

Ob svetovnem dnevu čebel bo na Ravnah srečanje čebelarjev iz vse Slovenije

Čebelarji iz vse Slovenije se bodo zbrali na osrednji letni slovesnosti, na 17. tradicionalnem čebelarskem prazniku, s katerim bodo obeležili 2. svetovni dan čebel. Prireditev z bogatim spremljevalnim programom, ki se je bo udeležila tudi ministrica dr. Aleksandra Pivec, bo potekala pod častnim pokroviteljstvom Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, organizirajo pa jo Čebelarska zveza Koroške v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije ter Občino Ravne na Koroškem. Pestro dogajanje pa bo že na Ravnah tudi dan prej, prav tako pa na Prevaljah in v Mežici.

Preberi »

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.