Search
Close this search box.

Po 18. letih bo Rimski vrelec spet oživel (FOTO in VIDEO)

[aiovg_video id=143172]

TOMAŽ ROŽEN

Občina Ravne na Koroškem je v torek s podpisom pogodbe za 286.500 evrov prodala kompleks Rimski vrelec družbi Rimski vrelec, ki je edina oddala ponudbo na zadnjem razpisu. To je korak naprej k oživitvi Rimskega vrelca, je danes dejal župan Tomaž Rožen. Zdaj občina še bolj resno kot doslej pogleduje k prav tako propadajočemu območju Ivarčko jezero.

Prodaja kompleksa Rimski vrelec, ki leži na privlačnem podeželskem območju ob vznožju Uršlje gore v Kotljah, ima dolgo brado. Občina je leta 2012 kompleks prodala ruskemu zdravniku Musi T. Abidovu, a je posel propadel. Strani sta leta 2016 sklenili poravnavo, v okviru katere je občina do letos v štirih obrokih Rusu vrnila 400.000 evrov kupnine, obdržala pa 80.000 evrov.

Sledili so novi poskusi, pogovori in ogledi, nazadnje je občina od lanske jeseni do aprila letos objavila tri razpise in se za izbor odločila šele pri zadnjem, ko je prejela le ponudbo novoustanovljene družbe Rimski vrelec s sedežem na Prevaljah. S kapitalom za to družbo stoji koroška rojakinja, ki že več desetletij živi in dela v Avstraliji, Marjana Kaker.

Občina je ponudbo družbe Rimski vrelec ocenila kot ustrezno in s podjetjem, kot omenjeno, v torek podpisala pogodbo. Kupnina znaša 286.500 evrov, kar je manj, kot je še pred nekaj meseci pričakovala občina, je pa znesek enak ocenjeni vrednosti nepremičnine iz cenitvenega poročila. Kupec kompleksa, velikega 17.000 kvadratnih metrov, mora kupnino občini plačati v 30 dneh od podpisa pogodbe.

Podjetje Rimski vrelec načrtuje, da bo v prihodnjih letih v doslej propadajoči kompleks vložilo od dva do tri milijone evrov sredstev in uredilo manjši butični hotel za do 35 gostov, infrastrukturo za wellness in glamping, športno-rekreacijski center in kavarno s slaščičarno.

Župan ravenske občine Tomaž Rožen je z razpletom zadovoljen, kljub temu da se načrti nekoliko razlikujejo od tistih, ki jih je občina predvidela v pred tremi leti izdanem katalogu za investitorje.

TOMAŽ ROŽEN

Kot je na današnji novinarski konferenci dejal župan Rožen, bi načrti zdajšnjega kupca, če bodo uresničeni, pomenili začetek širšega razvoja turizma, za kar si občina že dolgo prizadeva. Upa, da bo investitor prepoznal tudi tržni potencial mineralne vode, ki izvira na območju Rimskega vrelca in ki bo krajanom tudi v prihodnje dostopna za osebne potrebe.

Z vidika občine prodaja Rimskega vrelca pomeni, da se bo uredila ena od “rak ran” občine. To sta poleg Rimskega vrelca še Ivarčko jezero, ki je zdaj v zasebni lasti, in javorniški grad, ki pa je že v lasti občine, ta pa tam načrtuje center za starejše in medgeneracijsko povezovanje.

Ustreznost zadnjih postopkov prodaje Rimskega vrelca je sicer pod vprašaj postavil Evgeny Zotov iz slovenjgraške družbe IIG-SL, ki se je na prvih dveh tokratnih razpisih tudi potegovala za nakup kompleksa, ne pa tudi na tretjem razpisu. Med drugim je Zotov izpostavil sum dogovarjanja med občino in izbranim kupcem in poslal prijavo protikorupcijski komisiji.

A ta prijave ni sprejela v obravnavo. Kot so za STA pojasnili na Komisiji za preprečevanje korupcije, je bilo namreč v predhodnem preizkusu ugotovljeno, “da gre za pavšalne in neutemeljene očitke in da v zadevi ni mogoče identificirati kakršnih koli sumov kršitev iz pristojnosti komisije oziroma kršitev določb zakona o integriteti in preprečevanju korupcije”. Zato je komisija obravnavo prijave zavrnila.

Naslednji turistični načrti občine so zdaj usmerjeni v nekdaj priljubljeno območje za sprostitev in športne aktivnosti Ivarčko jezero, ki po osebnem mnenju župana sodi v javno last. Območje Ivarčkega jezero je prek družbe Ivarčko po navedbah župana sicer del premoženja konjiške družbe SG Automotive, ki je v postopka prisilne poravnave. V tem okviru se občina tudi zanima za nakup, a le “ob sprejemljivi ceni”.