Search
Close this search box.

Okužena Korošca na zdravljenju v japonski bolnišnici, dva še čakata na dovoljenje za let domov (VIDEO)

Fotografija je simbolična

Med okuženimi z novim koronavirusom na križarki Diamond Princess sta tudi dva Korošca.

Štirje slovenski državljani ostajajo na Japonskem. Med njimi dva, ki sta po testiranju prav tako prejela negativne izvide, a čakata na prevoz domov s skupnim letalom EU.

Na Ministrstvu za zunanje zadeve so potrdili, da sta med okuženimi z novim koronavirusom na ladji za križarjenje Diamond Princess tudi dva slovenska državljana. Ali gre za Korošca, niso želeli izdati. Po naših zanesljivih podatkih pa sta z virusom sars-cov-2 okužena ravno Korošca, ki pa se po naših podatkih počutita dobro.

Na ministrstvu sicer pravijo, da poskušajo za slovenske državljane najti najhitrejšo in najvarnejšo pot, da se vrnejo domov. “Situacija pa je za nas nova.”

VIDEO: Novinarska konferenca. Avtor posnetka: Urad vlade za komuniciranje. Sodelovali so: državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje prim. Simona Repar Bornšek, vodja Konzularne službe na Ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter in predstojnica Centra za nalezljive bolezni na NIJZ izr. prof. dr. Maja Sočan.

Kot so potrdili, sta se dva od šestih slovenskih potnikov ladje Diamond Princess v Slovenijo vrnila danes zjutraj. “Sta zdrava in zato sta izkoristila možnost komercialnega poleta proti Evropi,” so pojasnili na današnji konferenci. Druga dva potnika, ki sta tudi zdrava, pa sta se odločila za evakuacijski polet.

Slovenska potnika z ladje Diamond Princess, ki sta že v Sloveniji, sta v 14-dnevni karanteni. Oba sta zdrava in v tem trenutku ne predstavljata nevarnosti za zdravje drugih.

Kot smo izvedeli, sta oba potnika v jutranjih urah na ljubljansko letališče priletela s komercialnim letom, nista kužna, sta zdrava, zato ni potrebe, da bi obstajal strah, da bi še koga okužila. Ves čas potovanja domov sta se obnašala zelo samozaščitno, merila sta si temperaturo in nosila masko. “Iz strokovnega razloga ni stališča, da bi obveščali ostale potnike, da sta bila z njimi na letalu omenjena potnika,” je poudarila Maja Sočan z Nacionalnega inštituta za javno zdravje. 

Ko sta odšla z ladje, sta imela negativne teste na prisotnost virusa sars-cov-2. Testiranje ju je čakalo tudi na letališču, znova sta bila oba brisa negativna. Sta pa potnika dobila odločbo o karanteni, da morata naslednjih nekaj dni bivati na domu. “Ostajata v 14- dnevni domači samoizolaciji.”  Pri tem naj omenimo, da se nov koronavirus imenuje sars-cov-2, bolezen, ki jo virus povzroča pa covid-19.

“Potnikoma smo ob prihodu takoj vzeli bris in ga posredovali v laboratorij na testiranje. Na izide testiranja sta počakala v ločenem prostoru na letališču. Ob tem nista imela stikov z osebjem ali drugimi potniki. V veliko veselje nam je, da je test pokazal, da nista okužena z novim koronavirusom,” je zagotovila državna sekretarka.

Po dobljenem negativnem brisu, so ju domov odpeljali z organiziranim prevozom. “V karanteni na domu bosta pod nadzorom epidemiološke službe, od katere sta prejela tudi vsa navodila za ravnanje. Vsake tri dni ju bodo testirali in skrbno spremljali njuno zdravstveno stanje. Ravnanje po navodilih epidemiološke službe in samoizolacija na domu ter popolnoma omejitev fizičnega stika z drugimi je tako v njunem interesu kot v interesu vseh nas. Če se bo njuno stanje spremenilo, bomo v skladu s tem prilagodili tudi ravnanje,” je še pojasnila.

V pogovoru s državno sekretarko sta potnika izrazila, da si želita predvsem miru in zasebnosti ter da bosta skrbno sledila navodilom zdravstvene stroke. 

Okužena Slovenca na zdravljenje v japonsko bolnišnico

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje​ Simona Repar Bornšek je potrdila, da sta dva Slovenca okužena ter se zdravita v bolnišnici na Japonskem in sta v stalnem kontaktu s slovenskim infektologom. Po trenutnih podatkih se počutita dobro, “nista bolna, sta pozitivna, test je bil pozitiven. Sta pozitivna na virus sars-cov-2.” Japonski protokol predvideva, da sta premeščena v bolnišnico, če ne bosta zbolela, ju bodo po 12 dneh v razmiku 24 ur znova dvakrat testirali. Stroške zdravljenja bo krila Japonska.

Drug par, ki je še čakal na rezultate, je prejel negativne izvide, potnika je danes na ladji pregledala tudi italijanska zdravstvena ekipa in ju ponovno testirala, izvide še čakata, je pojasnil vodja Konzularne službe na ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter.

Pristojne službe se trudijo, da bi zagotovile varen in hiter prihod slovenskih potnikov, ki izpolnjujejo pogoje za potovanje, v domovino, ter čim krajše bivanje okuženih slovenskih potnikov v bolnišnici.

Iz MO Slovenj Gradec so sporočili, da se je župan MOSG Tilen Klugler z občanko in občanom Slovenj Gradca pogovoril po telefonu, oba se počutita dobro in pozdravljata vse prijatelje in svojce, vsekakor pa bo njun povratek odložen, vse dokler ne bodo potrdili odsotnosti virusa oz. gotovostjo ugotovili, da njun odhod iz bolnišnice ne predstavlja tveganja za njuno zdravje in zdravje okolice.

Preberite tudi: Na japonski križarki, kjer so tudi štirje Korošci, umrla okužena potnika.

Kot smo že poročali danes, je Kitajska sporočila, da so sicer zabeležili upad števila novih okužb z novim koronavirusom, ki je doslej po zadnjih podatkih zahteval 2118 smrtih žrtev, več kot 74.000 pa ljudi je okuženih. Japonski mediji pa so danes sporočili, da sta umrla dva potnika z ladje za križarjenje Diamond Princess.