Search
Close this search box.

V Slovenj Gradcu bodo odprli prvo sobo pobega – escape room na Koroškem

V Slovenj Gradcu, mestu rokodelcev, obrtnikov, skladateljev, glasbenikov, slikarjev in kiparjev, bosta, Spotur Slovenj Gradec in Escape Room Enigmarium, 11. 11. 2018, za obiskovalce odprla prvo sobo pobega na Koroškem, »Elizabetin zaklad«. Kjer so, kot je pri Enigmariumu že v navadi, zgodba, ambient, uganke in naloge povsem zlite z resnično mestno zgodovino. Čaka vas igra, polna izzivov in preobratov v eni najbolj scenografsko dovršenih sob pobega, ki se nahaja v samem centru mesta Slovenj Gradec, na Glavnem trgu 28a.

Vsi že vemo, da so Slovenj Gradec ustanovili izjemno vplivni grofje Andeški, ki so meščanom zapustili bogato kulturno in arhitekturno dediščino. Leta 1251 je Grof Bertold V. zgradil veličastno cerkev in jo posvetil svoji nečakinji Elizabeti Ogrski, rojeni 1207, ki je svoje življenje posvetila revnim in ubogim ter umrla pri komaj 24 letih. Njeno življenje je bilo polno težkih preizkušenj. Na njenem grobu naj bi se že naslednji dan po pogrebu začeli goditi čudeži, zato jo je papež komaj štiri leta po smrti razglasil za svetnico. Toda ali ste vedeli, da ena od njenih legend pravi, “da je nekoč svojim oskrbovancem nesla kruha v predpasniku in se srečala s tastom Henrikom. Na njegovo vprašanje, kaj nosi v predpasniku, je odgovorila, da nosi vrtnice, da ji ne bi prepovedali dobrodelnega delovanja. Ko je predpasnik razširila, so notri videli, res sredi mrzle zime, dišeče in cvetoče vrtnice.” Govori pa se tudi, po neki drugi legendi, da je Elizabeta od samega gospoda Boga dobila v dar dragoceno krono in razkošno obleko ter dragulje. Ni želela, da bi po njeni smrti vso to prišlo v neprave roke, zato je bogastvo skrbno skrila in zakodirala in zaklenila. Kam ga je skrila, boste pa morali ugotoviti vi.

Za iskanje skrivnega zaklada, ki naj bi se menda nahajal v pristni srednjeveški kovnici sredi Slovenj Gradca, boste imeli natanko 60 minut časa. Pri čemer ne gre za test inteligence, temveč zabavno preizkušnjo logičnega sklepanja, sodelovanja ter malce spretnosti, za katero zadoščajo osnove osnovnošolske matematike. Igra je primerna za vsakogar, preizkušnje pa so raznolike, tako da vsak najde nekaj zase. Znanje tujih jezikov ni potrebno, saj igra poteka na simbolni ravni.

V pomoč pa vam bo tudi moderator igre v nadzorni sobi, ki bo spremljal igro preko videokamer (dogajanje se ne snema). Če se tekmovalcem zatakne in ne vedo več, kako in kam naprej, moderator namig v obliki slike prikaže preko zaslona na katerem se odšteva čas, za namig lahko ekipa zaprosi moderatorja tudi prek voki tokija. V igri so namigi sestavni del igre, saj je bistvo, da rešite čim več zank in se hkrati zabavate. V vsako sobo pa so namestili tudi “sos ključ”, s katerim lahko v primeru nevarnosti, sami odklenete vrata.

Igra je primerna za vse starostne skupine. Organizatorji obljubljajo, da bo v dogodivščini uživala vsa družina ali družba. Najmlajšim članom družine lahko prepustite odklepanje ključavnic in iskanje skritih predmetov, za res polno doživetje igre pa priporočajo starost od devet let naprej – dobrodošle so tako spretnosti mlajših kot izkušnje in modrost starejših, zato zgornje omejitve starosti ni. Ker gre vseeno za precej zahtevne in kompleksne naloge, kjer je potrebna tako natančnost, kot potrpežljivost pa priporočajo, da naj mlajše od 14 let pri igri spremljajo odrasli, idealno razmerje je dva odrasla – trije otroci, še dodajajo.

Če ste se odločili, da jih obiščete, je za vas pomemben podatek še ta, da se morate v Escape Roomu Enigmarium Slovenj Gradec oglasiti najmanj 10 minut pred začetkom vaše igre. Obvezna pa je tudi predhodna rezervacija termina, katerega enotna cena znaša 60 eur za ekipo, v njej morata biti najmanj dva in največ pet udeležencev, od katerih se pričakuje, da rešitve ugank ostanejo skrivnost, da se bodo lahko zabavali tudi drugi, ki se bodo v iskanju zaklada preizkusili za vami.

 

Dogodki