Search
Close this search box.

Slovenski kulturni praznik: Preko 100 pohodnikov soustvarjalo kulturni program na Volinjaku

Že osemnajstič zapovrstjo so se ob slovenskem kulturnem prazniku, Prešernovem dnevu, na Volinjaku, ki se nahaja med Mežico in Prevaljami, zbrali številni pohodniki iz vseh krajev Mežiške doline. Svoj čar vsakoletnemu dogajanju doda tudi navada, da vsi udeleženci sodelujejo pri oblikovanju kulturnega programa.

Foto: Silvo Gorenšek

Po kulturnem srečanju je predsednik KD Leše Borut Burjak, ki mu je pripadal tudi uvodni govor, povedal, da je srečanje pohodnikov na Volinjaku že tradicionalno. »Tokrat se ga je udeležilo več kot 100 ljubiteljev pohodništva in poezije, ki smo s skupnimi močmi poskrbeli za prijetno prireditev v spomin na Franceta Prešerna. Letošnje leto je poezijo prebiralo približno 15 pohodnikov, med katerimi sta se opogumila tudi dva osnovnošolca,« je petkovo srečanje opisal Burjak.

Foto: Silvo Gorenšek

Seveda prireditev ni minila brez himne, ki so jo 886 metrov nad morjem družno zapeli vsi pohodniki. Slavnostna govornica je bila Maja Pristovnik profesorica slovenskega jezika na Osnovni šoli Franja Goloba Prevalje, ki je udeležencem pohoda spregovorila nekaj besed o svojem pogledu na kulturo in poezijo. Prisotne je nagovoril tudi podžupan občine Prevalje za družbene zadeve Boštjan Gorenšek.

Foto: Silvo Gorenšek

Po končani proslavi je sledilo druženje na bližnji kmetiji Papež, kjer so se pohodniki tudi okrepčali z okusno domačo malico.

Dogodki