Search
Close this search box.

Pesem in ples povezala nastopajoče na Prevaljah

Na Prevaljah je, 29. 9. 2018, potekala folklorna prireditev Pesem in ples nas povezujta, ki jo je že deveto leto zapovrstjo organizirala Folklorna skupina Luka Kramolc Šentanel. Tudi letos so lahko obiskovalci, med njimi je bil tudi župan Prevalj dr. Matija Tasič, uživali v pestrem kulturnem programu, dobri glasbi in plesu. Na srečanju so nastopili: FS Luka Kramolc Šentanel, FS Juliana KŠD Hrušica, Harmonikarski orkester Klemna Rošerja, FS srbske pravoslavne skupnosti na Koroškem, PZ Vesele kmetice Društva kmetic Mežiške doline. Vse skupaj pa sta v celoto povezala »stara mačka« FS Luka Kramolc, Jani Mikeln in Toni Fajmut.

Steljeraja je že skoraj pozabljen običaj. Na kmetijah so potrebovali steljo za živino in drva. V gozdu so domačim pomagali sosedi in drugi. Po napornem delu so se steljerajevci zvečer ob obloženi mizi še poveselili in zaplesali dolgo v noč. Del tega dogajanja so s plesom in z igrami tokrat na odru predstavili člani FS Luka Kramolc Šentanel.

Da je ples vrsta izražanja veselja, življenjski cilj, kultura posameznega naroda, je šport, umetnost, druženja s prijatelji, zabava in ohranjanje zdravja, sporazumevanje brez besed … pa pravijo člani Folklorne skupine Juliana iz Hrušice, ki so na tokratni prireditvi zaplesali dvakrat. Najprej so se predstavili z venčkom gorenjskih plesov Vrnitev domov, ki prikazuje vrnitev zdomca iz Amerike v domačo vas. Pred domačo hišo zdomca pričakajo domači in sovaščani ter mu s pesmijo in plesom izražajo veselje ob snidenju. Z drugim nastopom, pa so člani FS Juliana na odru prikazali dogajanje na vaški veselici, na kateri so se srečali vaščani in meščani.

Foto: Boris Godnic

Za petje so na prireditvi poskrbele članice pevskega zbora DK Mežiške doline Vesele kmetice, ki so do danes posnele že dve zgoščenki in dva videospota, posneti pa želijo še kako pesem, zato zadnje čase spet bolj pridno vadijo. Na Prevaljah pa so tokrat zapele štiri pesmi: Pozdravljeni prijatelji, Imam tri ljubce, Dobr večer ljubo dekle in Moj deklič.

Na odru so se dvakrat predstavili tudi plesalci FS Pravoslavne skupnosti Koroške. Najprej so, mlajši člani skupine, oblečeni v cvetne motive šumadijske noše, zaplesali, koreografijo Igre iz Gruže – Gružanke devojke. Igra prihaja iz centralne Srbije iz Gruže, blizu Kragujevca in govori o lepih dekletih tega kraja, kar otroci prikažejo s svojo razigranostjo in petjem.

Mladinska skupina FS Pravoslavne skupnosti Koroške pa je nastopila v sestavu samih deklet, s koreografijo Vodarke, ki ponazarja dogajanje med dekleti in fanti pri vodnjaku.

Ob koncu prireditve pa so oder napolnili člani Harmonikarskega orkestra Klemna Rošerja in s frajtonarico popestrili že tako prijeten večer. Sledile so še zahvale, omeniti je potrebno, da je bilo srečanje tudi posneto s strani KTV Ravne – Prevalje in Bojana Ranca, tako da bodo posnetki na ogled tudi vsem tistim, ki se dogodka niste uspeli udeležiti.

 

Foto: arhiv FS Luka Kramolc

 

 

 

 

 

 

 

 

Dogodki