Search
Close this search box.

Na koncertu Sozvočenj v Slovenski filharmoniji tudi Dekliški pevski zbor Aglaja iz Radelj

Danes bo v dvorani Marjana Kozine v Slovenski filharmoniji v Ljubljani potekal sklepni koncert Sozvočenj, šestih najboljših zborov z regijskih tematskih revij, ki ga že osmo leto organizira Javni sklad RS za kulturne dejavnosti in bo posvečen svetovnemu dnevu zborovskega petja. Na njem pa bodo nastopile tudi koroške pevke, članice Dekliškega pevskega zbora Aglaja iz Radelj ob Dravi.

»Venezuelski skladatelj Alberto Grau je na generalni skupščini svetovne zborovske zveze IFCM, ki je bila med II. Svetovnim simpozijem zborovske glasbe v Helsinkih leta 1990, predlagal praznovanje mednarodnega dneva zborovskega petja. Od takrat je sodelovalo že več kot 15.000 zborov in milijoni pevcev.«

»Osnovni namen dneva zborovskega petja je poudarjati, da v glasbi ne iščemo le oblikovne popolnosti in poustvarjalne lepote, temveč z združenimi močmi slavimo solidarnost, mir in razumevanje.«

Praznovanju se bodo pridružili tudi v Ljubljani na predvečer mednarodnega dneva zborovskega petja, 8. decembra ob 18.00, s sklepnim koncertom Sozvočenj; cikla tematsko oblikovanih zborovskih regijskih koncertov iz vseh slovenskih pokrajin, katerih namen je spodbujanje zanimivejših koncertnih sporedov.

Regijske koncerte, ki so potekali od 11. do 24. novembra 2018, v Škofji Loki (Gorenjska), na Ptuju (Štajerska in Pomurje), v Radljah ob Dravi (Koroška), v Brestanici (Dolenjska, Posavje in Bela krajina), v Dobrovi v Goriških Brdih (Primorska) in v Trbovljah (Osrednja Slovenija), so spremljali priznanji slovenski zborovodje Tadeja Vulc, Ambrož Čopi, Danica Pirečnik, Marko Vatovec in Sebastjan Vrhovnik.

Za sklepni koncert so izbrali najbolj zanimive zasedbe, ki so prepričljivo predstavile zelo zanimive sporede z izvirnimi idejami, manj izvajanimi skladbami in različnimi glasbenimi žanri. Sklepni koncert Sozvočenj ni tekmovalnega značaja, vse sodelujoče skupine prejmejo posebne nagrade in priznanja.

Na koncertu bodo nastopili: Kvintet Vintgar (Blejska Dobrava), Vokalna skupina Vivere (Slovenska Bistrica), Vokalna skupina Vikra Glasbene matice Trst (Italija), Ženski pevski zbor Biser KD Lotos (Grosuplje), Mešani pevski zbor Viva Brežice (Brežice) in Dekliški pevski zbor Aglaja iz Radelj ob Dravi, ki bo tokrat že drugič prepeval na odru  Slovenske filharmonije. Danes se bodo dekleta na koncertu predstavila z Afroameriškimi ritmi. Njihova zborovodja sta Kerstin Pori in Uroš Jurgec.

Želimo jim uspešen nastop in veliko uspehov tudi v prihodnje.

Vir: Javni sklad RS za kulturne dejavnosti

Dogodki