DVK preštela glasove, oddane na diplomatsko-konzularnih predstavništvih

Državna volilna komisija (DVK) je k delnemu izidu volitev dodala glasove, ki so jih volivci oddali na 21 diplomatsko-konzularnih predstavništvih Slovenije v tujini. Oddanih je bilo 4680 glasovnic, od tega 68 neveljavnih. Izide glasovanja na preostalih devetih veleposlaništvih bo DVK ugotavljala predvidoma v torek.

DVK bo rezultate devetih veleposlaništev zaradi zagotavljanja tajnosti glasovanja oziroma anonimnosti volivcev ugotavljala sama, saj je tam glasovnice oddalo manj kot 50 oseb. To so veleposlaništva Slovenije v Atenah, Bratislavi, Budimpešti, Moskvi, Ottawi, Podgorici, Skopju, Varšavi in Vatikanu.

Diplomatsko-konzularna predstavništva Slovenije v tujini, kjer so prejeli več kot 50 glasovnic, pa so izide ugotavljala sama. To so veleposlaništva na Dunaju, Beogradu, Berlinu, Bernu, Bruslju, Buenos Airesu, Canberri, Haagu, Koebenhavnu, Londonu, Madridu, Parizu, Pragi, Sarajevu, Washingtonu in Zagrebu ter generalni konzulati v Celovcu, Clevelandu, Münchnu, Trstu in Torontu.

Največ volivcev, ki so glas oddali na diplomatsko-konzularnih predstavništvih, je glasovalo za Gibanje Svoboda (1175). Sledijo SDS (1020), Levica (667), NSi (539) in SD (373).

Med strankami, ki se jim ni uspelo uvrstiti v parlament, so največ glasov dobile LMŠ (168), SAB (109), Vesna (92), Resni.ca (84), Piratska stranka (77), Naša prihodnost in dobra država (72) gibanje Povežimo Slovenijo (70) in gibanje Zdrava družba (60). Ostale pa so dobile manj kot 60 glasov; DeSUS npr. le 12. Ti glasovi sicer niso spremenili neuradne sestave novega DZ.

Trenutni delni izid volitev bo DVK prihodnji teden dopolnila še z izidi z devetih veleposlaništev in izidi glasovanja po pošti iz tujine.