Search
Close this search box.

Na Lešah boste zopet lahko občudovali pravljična bitja

FOTO: Uroš Grabner

Ali ste vedeli, da imamo v Sloveniji vas, kjer pravljice še vedno živijo? Sredi Koroške, natančneje nad Prevaljami, se skriva majhna vasica, obdana z gorami in posejana z leskami, imenovana Leše. Tisti, ki so jo že obiskali pravijo, da to ni čisto navadna vas, ampak se tam dogaja nekaj prav posebnega….na Lešah namreč živi kar 7 rodov pravljičnih bitij!

FOTO: Uroš Grabner

Včasih so bile Leše bolj poznane po svoji rudarski dejavnosti, v 50. letih 19. stoletja je leški rudnik veljal za enega največjih v Sloveniji. Danes le-ta seveda ne obratuje več, zato pa v njem še vedno živijo nagajivi leški škratje, ki Lešanarjem zelo radi kakšno ušpičijo. Tudi sama pokrajina Leš je naravnost pravljična, po razgibanih travnikih se podijo veličastni pegasti konji, za leskami se skrivajo čarodejke in nebo v sončnih dnevih preletavajo leški orli, ki imajo svoje kraljevsko gnezdo skrito nekje na Volinjaku, 886m visokem hribu, ki se dviga nad Lešami. Volinjak pa je tudi dom vilinskih žalžen, starodavnih zdravilk in vaških svetovalk. Ne boste verjeli, na Lešah najdemo celo velikane ajde, ki Lešanarjem, potomcem starodavnih poljedelcev Leškirjev, še danes pomagajo različnih opravilih – seveda v zameno za kos najbolj lešnikaste torte LeškirkePravljična vas Leše

Tako živijo Lešanarji in pravljična bitja v razigranem sožitju že vse od časa mitov in pravljic. Dobro voljo in pravljičnost pa želijo razširjati tudi izven svoje vasi, zato so pred natanko štirimi leti dobili idejo, da bi lahko otroke in odrastle povabili na prav posebno druženje ter jim pokazali, da pravljice še vedno živijo. Letos, natančneje v soboto 10. 9. 2016, bodo organizirali že 5. pravljično druženje imenovano Festival Pravljične vasi Leše. Pripravili so številne ustvarjalne in športne delavnice, animacijske pohode po poteh pravljičnih bitij, pravljične prigrizke, Leškirsko tržnico, pravljično zelemenjavo, v goste pa so povabili še Pikajo s prijatelji. Otroci se bodo lahko preizkusili tudi v ljudskih karaokah z etno skupino Zimski kosci…. Celoten program je seveda brezplačen, edini pogoj za udeležitev pa je iskriv nasmeh in dobra volja. 

 

PROGRAM

 

PETEK, 9. 9. 2016

 

  • Večer v iskanju pravljične svetlobe v kraljestvu pravljičnih bitij
  • Nočni pohod z lučkami
  • Zbirališče: ob 19. uri pri leških cerkvah

 

SOBOTA, 10.9.2016,  5. FESTIVAL PRAVLJIČNA VAS LEŠE

 

ANIMACIJSKI POHODI PO PRAVLJIČNIH POTEH

10.00: Po sledeh nagajivih škratov, trajanje 1,30 h,  zbirališče pri rovu Franciscus, animatorka Jasmina

10.15: Zaklad pri leških dvojčicah, trajanje 1,30 h, zbirališče pri obračališču na Lešah, animatorka Hedvika

10.30: Čarovniška pustolovščina, trajanje 1 h, zbirališče pri OŠ Leše, animatorka Klavdija

 

Vsi animacijsko vodeni pohodi potekajo po srednje strmih travnatih in gozdnih površinah, na katerih ni posebnih nevarnosti oz. so primerni že za predšolske otroke.

 

ČASOVNICA posebnih DOGODKOV

 

11-12: sprejem tort leškirk

12.00: ko pravljice oživijo (beremo pravljice v muzejski sobi rudarstva).

13.00: ko pravljice oživijo (beremo pravljice v muzejski sobi rudarstva).

13.30: lutkovna predstava (družina Hancman, OŠ Leše)

14.00: predstavitev nove slikanice Zaklad pod hribom (OŠ Leše)

14.30: iskanje skritega zaklada pravljične vasi Leše

15.00: podelitev nagrad Unesco projekta Branje – moje sanje na temo pravljični junaki mojega kraja

15.45: razglasitev naj torte leškirke, razrez torte velikanke za vse obiskovalce

16.00: glasbeni zaključek PIKAJA – Polona Bizjak s prijatelji

Od 11.00  do 17.00

Festivalsko dogajanje s športnimi in ustvarjalnimi delavnicami v središču vasi, v okolici Osnovne šole Leše.

 

Dogajanje in zanimivosti 5. festivala Pravljična vas Leše

 

karaoke z etno skupino Zimskimi kosci prinesi majico, sam potiskaj, recikliraj (s seboj prinesite kakšen kos oblačila, majico, jopico, predpasnik … tkanino, iz katere kasneje kaj na novo sešijete) pravljična tržnica (izdelki domače in umetnostne obrti, eko izdelki koroških kmetij) pravljični srečelov leškirska banka (plačilno sredstvo lešniki) pošta pravljične vasi razstava likovnih del Laure Ličar na prostem razstava ob 5. obletnici festivala Pravljična vas Leše v OŠ Leše pravljična zelemenjava pravljična bukvarna  pravljični izziv NAJ TORTA LEŠKIRKA (družine doma spečejo torte leškirke in jih prinesejo na festival; posebna 3 članska komisija bo izbrala naj torto in podarila super darilo zmagovalcu) iskanje kamenčkov pravljične vasi – 7 kamenčkov ena izmed nagrad PV. 

Poskrbljeno je tudi za okusne domače dobrote in hrano turistične kmetije LADRA (telečja obara z ajdovimi žganci, domači grumpi, kločevi nudli, čarovniški flancati, vilinski in škratovi sendviči, orlovo gnezdo …) ter sladke dobrote slaščičarne SENICA (leškirske palačinke, mavrični sladoled …).

 

VSTOPNINE NI, USTVARJALNE DELAVNICE, ANIMACIJSKI POHODI, LUTKOVNA PREDSTAVA SO BREZPLAČNI! PRIČARAJTE SI PRAVLJIČNI DAN V PRAVLJIČNI VASI!

Pravljična vas Leše

FOTO: Uroš Grabner

Ali ste vedeli, da imamo v Sloveniji vas, kjer pravljice še vedno živijo? Sredi Koroške, natančneje nad Prevaljami, se skriva majhna vasica, obdana z gorami in posejana z leskami, imenovana Leše. Tisti, ki so jo že obiskali pravijo, da to ni čisto navadna vas, ampak se tam dogaja nekaj prav posebnega….na Lešah namreč živi kar 7 rodov pravljičnih bitij!