Search
Close this search box.

Cula vabi na ogled Forma Vive

FOTO: Primafoto

Na Ravnah so minuli konec tedna predstavili zanimiv projekt, ki na poseben način povezuje krajevno kulturno dediščino in turizem.

Forma Viva je pojem, ki je v dobrega pol stoletja postal neločljivo povezan z Ravnami na Koroškem. Projekt je že v samem začetku privabil številne udeležence, med katerimi so bila svetovno znana kiparska imena, danes pa edinstvena galerija jeklenih skulptur na prostem na Koroško vabi turiste.

V okviru projekta Ravne, mesto Forme Vive je tako nastal svojevrsten promocijski produkt, ki so ga na večer Poletne muzejske noči minulo soboto predstavili v muzejskem razstavišču Koroškega pokrajinskega muzejana gradu Ravne, poimenovali pa so ga S culo po Formi Vivi. Kot namiguje že ime, gre za popotniški »pripomoček«.

»Forma viva pomeni velik potencial za razvoj kulturnega turizma, pri tem pa je ključnega pomena njena aktivna promocija s konkretnimi produkti. Eden takšnih je cula, ki je nastala v sodelovanju z idejnim vodjoTomažem Apohalom in šestimi študenti Naravoslovnotehniške fakultete (NTF) Univerze v Ljubljani pod mentorstvom izr. prof. Nataše Peršuh,« je povedala kustosinja KPM Aleksandra Čas.

Cula bo kot produkt še posebej zanimiva za mlade, zato so jo mladi tudi soustvarjali, pri tem pa združili študijske obveznosti in navdušenje nad Formo Vivo.

 »Študentje Naravoslovnotehniške fakultete, Oddelka za tekstilstvo, KOTO so v okviru predmeta Trajnostno oblikovanje 2 sodelovali pri projektu oblikovanja izvirnega turističnega produkta “CULE”. Oblikovali so produkt, ki je namenjen turistom in obiskovalcem ob izletu po poti Forme vive Ravne in bo uporabniku ponudil dodano vrednost samega doživetja,« pojasnjuje mentorica Nataša Peršuh.

Nastalo je 6 različnih cul, ki so razstavljene v muzejskem razstavišču. Študentje Tina Gorkič, Nejc Šubic, Admir Kapić, David Bacali, Evgenija Zafirovska in Sabrina Oprešnik so pri oblikovanju upoštevali načela trajnostnega razmišljanja, pri izgledu in vsebini pa so jih navdihnile skulpture Forme vive in druge lokalne posebnosti in zanimivosti. Ob otvoritvi so si obiskovalci lahko ogledali tudi film o nastanku cul, z glasbo pa sta dogodek popestrila Janina Gams Kališnik in Jovan Savić, ki obiskujeta 6. razred kitare GŠ Ravne na Koroškem pri profesorju Andreju Ofaku.

Iz vseh šestih cul je nastal končni izdelek, ki bo predvidoma že jeseni na voljo popotnikom, ki se bodo podali na izlet po Formi Vivi ter si bodo pri tem želeli privoščiti počitek in piknik.To jim bo namreč omogočala cula, ki se razgrne v podlago za sedenje, vsebovala pa bo tudi kulinarične dobrote domačih gostinskih ponudnikov.

[foldergallery folder=”wp-content/uploads/old/slike/2016/cula” title=”Galerija slik”]

FOTO: Primafoto

Dogodki

FOTO: Primafoto

Na Ravnah so minuli konec tedna predstavili zanimiv projekt, ki na poseben način povezuje krajevno kulturno dediščino in turizem.